Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

У Відкритому університеті відбулася лекція про князя Василя-Костянтина Острозького

20.04.2021

У Відкритому університеті Острозька академія 20 квітня відбулася онлайн-лекція на тему: «Десять років і один день з життя князя Острозького». Спікером зустрічі став керівник Центру дослідження спадщини князів Острозьких Ігор Тесленко. Модерував подію проректор з науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук.

«Ця лекція започатковує цілий цикл зустрічей в межах Відкритого університету Острозької академії, які будуть присвячені Острогіані і проводитимуться протягом цього року з нагоди 445-річчя Острозької академії та 440-річчя Острозької Біблії. Тому ми запросили одного з найкращих дослідників сім’ї Острозьких Ігоря Тесленка»,

розповів Дмитро Шевчук.

Ігор Тесленко обрав досить незвичну перспективу розгляду історії і запропонував подивитися на те, що особливого відбувалося із князем Василем-Костянтином Острозьким саме 20 квітня у різні роки його життя.

В лекції розповідалося про князя Василя-Костянтина Острозького, про десять пам’ятних і, певною мірою, ювілейних дат, пов’язаних із життям цього представника династії князів Острозьких. Провальний екзамен і таємнича хвороба, смертельна пастка і братерська любов, дар королю і вдячність монарха, батьківська опіка над римлянами та греками, а ще багато підкилимної боротьби і трохи інтриг. Маленькі події, про які розповідалися в лекції, розгорталися на тлі глобальних процесів нашого минулого. Про все це йшлося в короткій розповіді, героями якої стали як знакові, так і геть невідомі, давно забуті постаті української історії. 

«У своїй роботі із документальними джерелами я маю звичку складати досьє на своїх героїв. Коли я отримав пропозицію від пана Дмитра, я подивився в календар, в який із квітневих днів в продовж всього життя князя Василя-Костянтина Острозького сталося найбільше цікавих подій і це – 20 квітня. Ми розглянули десять подій. Я сподіваюся в майбутньому таке представлення буде чіткіше вирізнятися. Сьогодні це був експеримент. Мені хотілося нестандартно підійти до лекції, розповісти про те, що менш відомо»,

розповів Ігор Тесленко.

Також після лекції Ігор Тесленко змістовно відповів на питання.