Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Щиро вітаємо Миколу Мушинку з ювілеєм!

20.02.2021

20 лютого 2021 року професор, доктор філологічних наук, академік НАН України, Почесний доктор Національного університету «Острозька академія» Микола Мушинка відзначає свій ювілей – 85-ліття з дня народження.

Пан Микола — словацький фольклорист та українознавець українського походження, іноземний член Національної академії наук України. Науковий доробок Ученого складає 142 книги, які були написані або підготовлені ним до друку, понад півтори тисячі наукових статей та рецензій, значний масив енциклопедичних гасел (лише до «Енциклопедії Сучасної України» ним написано їх понад 280). Серед напрямів досліджень – лемківський фольклор в Словаччині та інших країнах, персоналії, серед яких найпомітніше місце посідає постать Володимира Гнатюка, студії про українські архіви та мистецьку спадщину за кордоном. Тексти Ювіляра публікувались у Словаччині, Україні, США та інших країнах світу. Його творчість сприяла поверненню із наукового забуття десятків імен видатних діячів української науки, культури та мистецтва.

Академіка Миколу Мушинку можна назвати справжнім подвижником у справі збереження і примноження української спадщини за кордоном і в Україні. Україна – її музеї, архіви, бібліотеки – отримали від Ученого цінні скарби, серед яких колекція картин О. Новаківського, архів і бібліотека О. Рудловчак і багато інших раритетів. 

Студенти Острозької академії спеціальностей «Історія», «Культурологія» та «Країнознавство» мали можливість слухати чудові лекції Миколи Мушинки, які були присвячені життю українців у Словаччині, Музею визвольної боротьби українців у Празі, мистецькому українському середовищу в Празі та творчості відомого етнографа Володимира Гнатюка.

Зараз Микола Мушинка також активно працює, завершуючи монографію про Яцка Остапчука та інші наукові проєкти. 

Щиро вітаємо Вас, шановний пане Миколо, з ювілеєм та бажаємо міцного здоров’я на довгі роки, щастя, достатку, благополуччя і натхнення до нових творчих звершень.

Нехай пройдене і здобуте Вами на життєвих дорогах буде опорою та запорукою нових успіхів і наукових відкриттів. Невичерпних сил Вам, наснаги, поваги і шани від людей, родинного затишку, здійснення всіх задумів і мрій.

Нехай над Вами завжди буде Боже благословення.

Завжди будемо раді бачити Вас гостем Острозької академії.