Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Олімпіада з консультування клієнтів 2021

20.02.2021

У Національному університеті «Острозька академія» 18-20 лютого відбулася Національна Олімпіада юридичних клінік України з консультування клієнтів 2021. Організаторами Олімпіади є Асоціація юридичних клінік України та керівниця юридичних клінік в Острозі, випускниця НаУОА Марія Цип’ящук.

Асоціація юридичних клінік України — це громадське об’єднання, діяльність якого спрямована на розвиток юридичної клінічної освіти та розбудову мережі юридичних клінік. Місією Асоціації юридичних клінік України є забезпечення функціонування якісних юридичних клінік в системі вищої юридичної освіти України.

Всіх учасників, суддів та волонтерів привітав ректор НаУОА, доктор психологічних наук, професор Ігор Пасічник.

«Ми пишаємося тим, що вже 16 рік беремо активну участь в змаганнях юридичних клінік України. В 2005 році саме в місті Острог було започатковано Олімпіаду з консультування клієнтів 2021. Вітаю всі команди, які в такий непростий час сьогодні тут. Я впевнений, що всі учасники будуть комфортно почувати себе в новому корпусі, який побудований за принципом відкритого суспільства. Ви відчуєте атмосферу нашого княжого міста та нашого університету, як першого вищого навчального закладу Східної Європи. Сподіваюся, що кожен з вас після закінчення змагань стане справжнім другом Острозької академії», — розповів Ігор Пасічник.

Олімпіада з консультування – це унікальні змагання серед юридичних клінік України, які моделюють процес прийому клієнта в юридичному офісі. В Україні такі змагання відбуваються сьомий рік поспіль.

«Сьогодні відбулася Національна Олімпіада юридичних клінік України з консультування клієнтів 2021. Ця Олімпіада є попереднім етапом до міжнародних змагань, які мають назву «Міжнародні змагання з консультування клієнтів ім. Брауна-Москіна». Такі змагання розпочалися в США в 70-х роках. В Україні наша внутрішня Олімпіада проходить з 2005 року. Вперше вона була проведена в «Острозькій академії». Вже фактично сьомий рік поспіль «Острозька академія» — це традиційна локація для цих змагань. Ціль змагань тренувати навики спілкування з клієнтами, починаючи від становлення відносин, довіри, етичних стандартів. Наскільки юристи можуть слухати і чути свого клієнта, провести юридичний аналіз, надати первинну консультацію, провести рефлексію щодо власної роботи та емоційного стану клієнта. Змагання проходять у формі симуляції. Юристи, який грають студенти, консультанти юридичних клінік, приймають у себе в офісі клієнта. Перед змаганнями команди отримують коротку історію на 2-3 речення, натомість, клієнт та судді мають повну легенду. Завдання команди дізнатися всю релевантну інформацію від них. Зараз в нас останні ці змагання проходить виключно англійською мовою. Відповідно участь беруть команди, які володіють англійською мовою. Хоча від Асоціацій юридичних клінік ми плануємо провести україномовний турнір, для того щоб команди, які хочуть себе спробувати могли взяти участь», — додала Марія Цип’ящук.

До участі в Олімпіаді допускалися учасники, консультанти юридичних клінік України, які стали переможцями внутрішнього,клінічного раунду змагань з консультування, або направлені, визначені юридичною клінікою.

 

За результатами реєстрації за перемогу змагалися студенти-консультанти з 11-ти юридичних клінік та 9-ти міст України: 

А суддями стали:

  • Олександра Скіданова адвокатка, засновниця адвокатського бюро «Олександри Скіданової», NextGen Рівне;
  • Катерина Шуневич юристка ГО «ЮрФем»;
  • Алла Філатова адвокатка, NextGen Рівне;
  • Килина Забродська кураторка ЮК Українського Католицького університету;
  • Микита Підгайний юридичний інженер, Opendatabot, CEO «Bot&Partners»;
  • Яна Собко редакторка неформатного юридичного видання «Лoйер»;
  • Андрій Удовиченко POC «Bot&Partners»;
  • Шейлат Афолабі проєктна координаторка БО Українська фундація правової допомоги;
  • Андрій Удод доцент кафедри кримінального права Донецького юридичного інституту МВС України;
  • Юлія Самохвалова проєктна та грантова менеджерка БФ «Восток SOS»;
  • Ігор Мітчник директор Центру громадянського суспільства «Друкарня»;
  • Данііл Попков юрист БФ «Восток SOS»;
  • Олег Мартиненко керівник аналітичного напрямку ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини»;
  • Юлія Ломжець Голова Асоціації юридичних клінік України;
  • Катерина Дацко членкиня Правління АЮК, керівниця Юридичної клініки Державного університету економіки та технологій;
  • Тетяна Шолкова членкиня Правління АЮКУ, керівниця юридичної клініки Університету державної фіскальної служби України;
  • Ярослав Малик екс-керівник юридичної клініки «Захист» Національної академії внутрішніх справ, член Правління.

«Я вперше беру участь в такому заході. Тому надзвичайно вражена наскільки сильні у нас студенти. Як на мене така Олімпіада це просто must have для всіх студентів. Саме в юридичних клініках студенти готуються до дорослого життя, до зустрічі із справжніми клієнтами. Зараз це імітація, але вона проходить в реалістичних умовах. Учасники мають пристосовуватися, налагоджувати психологічних зв’язок із клієнтами, розпитувати деталі і давати юридичну консультацію в максимально реалістичних до реального життя умовах — це чудово. Ми бачимо рівень студентів та ситуації коли судді спостерігають і це дає свої імпульси. Добре коли є різниця та різні команди. Але точно студенти, які сюди ідуть виграють серед інших», — поділилася Яна Собко

Чотири команди, які здобули найбільше балів, отримали можливість продовжити участь у півфінальному та фінальному раундах.

«Змагання дуже цікаві. Це не лише можливість перевірити знання і вміння, а й незабутні емоції і хороші знайомства. Це досвід і випробування на стресостійкість. Але першочергово — це неймовірне відчуття, коли змагаєшся з кращими студентами України і слухаєш коментарі від професіоналів. Щиро вдячна за організацію Асоціації юрклінік, усім волонтерам і особливо нашому тренеру», — поділилася враженнями учасниця змагань, студентка НаУОА Навчально-наукового інституту ім. І. Малиновського Катерина Омельчук.

20 лютого відбувся фінал змагань. Переможцями стала команда Юридичної клініки Школи права Українського католицького університету

«В мене прекрасні враження, для мене це перші змагання. Все відбулося на найвищому рівні. Мені дуже сподобалася «Острозька академія». Також було корисно чути критику від суддів, юристів вищого рівня, людей, які мають досвід.

Я тут вже третій раз. З кожним роком організатори, учасники, волонтери, судді ростуть та прогресують. Тому я дуже задоволений», — поділилися враженнями переможці Софія Грицюк та Дмитро Фігун. 

Переможці Олімпіади представлятимуть Україну на Міжнародних змаганнях з консультування клієнтів ім. Брауна-Мостена.

Також по закінченню змагань всі учасники, судді та волонтери отримали сертифікати.