Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася презентація Люблінського науково-технологічного парку

19.11.2021

У межах проєкту «Town&Gown 2.0: стратегічний розвиток міста і університету в країнах Вишеградської групи і Україні», підтриманим Міжнародним Вишеградським фондом, у Національному університеті «Острозька академія» 19 листопада відбувся другий захід із серії T&G2.0 Talks, який доповнюватиме основні події. Запрошеними спікерами стали Маґдалена Стахира (Голова правління) та Андрій Мирович (менеджер проєктів), які презентують Люблінський науково-технологічний парк. Тема лекції – «Будування регіональної екосистеми інновацій. Досвід Люблінського науково-технологічного парку».

Зі вступним словом звернувся професор, проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Острозька академія», Дмитро Шевчук:

«У нас є проєкт «Town&Gown 2.0», присвячений співпраці міста й університету. Коли ми робили один із тренінгів, то дуже хотіли, щоб Люблін долучився до цього проєкту. Люблін демонструє неймовірний досвід співпраці між містом, міською владою й тими університетами, які там є. Один із результатів проєкту – це наша ідея створити регіональний науковий парк, який би об’єднав зусилля 3 університетів і 3 міст. Тому ми б хотіли познайомитися з Вашим досвідом організації науково-технологічного парку».

Люблінський науково-технологічний парк – це акціонерне товариство, створене 2005 року з метою анімації і стимулювання розвитку підприємництва та науки регіону. Як зазначила Голова правління, Маґдалена Стахира, Люблінський науково-технологічний парк як інституція, перш за все, працює саме для підприємців:

«Парки повинні допомагати підприємцям зменшувати ризики, пов’язані з впровадженням інновацій. Плюсом такої підтримки і загалом існування парків є те, що вони допомагають розвивати конкурентоспроможність локального підприємництва. Щоб отримати ці конкурентні переваги, підприємці потребують інновацій. Університети та науковці спеціалізуються на створенні цих нових технологій і знань».

Під час презентації Андрій Мирович зазначив, що основне завдання – це полегшувати обмін знань між бізнесом і наукою. Команда парку допомагає підприємцям розпочати та розвивати господарську діяльність, а також проводити трансфер технологій.

«Об’єднуючи стейкхолдерів нашого регіону, ми реалізуємо свою місію з допомогою ініціатив, проєктів, більш точних напрямків роботи. Завдяки цьому допомагаємо молодому бізнесу і підприємцям в нашому регіоні вести свою діяльність із меншими ризиками».

Спікер додає, що економічним обґрунтуванням створення технопарків є публічна (державна) підтримка діяльності R&D; інкубація, кластрування, екосистема; регіональний розвиток.

Наприкінці презентації Андрій Мирович дав кілька порад, як можна розвивати науково-технологічні парки. Потрібно будувати бізнес-модель із самого початку, забезпечувати ресурси для моніторингу та підготовки грантів, активно шукати таланти з місцевих університетів (+молодь), виділяти структуру у формі підприємства, починати з секторних стратегій, а також знайти свою нішу і ставати в ній спеціалістами.

До слова, впродовж вересня та жовтня Острозька академія разом із партнерами з України та країн Вишеградської четвірки провели низку семінарів в Острозі, Луцьку та Рівному, де було представлено досвід країн Вишеградської четвірки.

Більше матеріалів за цією темою: