Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Презентація книги «Княгиня Острозька»

19.10.2021

Українська письменниця, науковиця, докторка філологічних наук, завідувачка кафедри іноземних мов і перекладу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Марія Ткачівська презентувала книгу «Княгиня Острозька» 19 жовтня в Національному університеті «Острозька академія». Вона є авторкою поетичних збірок «Просвічені силуети», «Переповнений експрес», «Коли я втікала із раю», романів «Тримай мене, ковзанко», «Я і мій Дон Жуан» та низки інших літературних премій. 

«Образ Гальшки - це цілком органічний елемент нашої острозької академічної історії, адже без Гальшки фактично не було б Острозької академії. Вона була меценаткою й загалом важливою фігурою для становлення Острозької академії. Дуже приємно, що на цю особистість звернули увагу письменники й письменниці»,

звернувся зі вступним словом директор Навчального-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Максим Карповець.

Під час зустрічі зі студентами й викладачами вишу авторка розповіла про ідею написання історичного роману «Княгиня Острозька».

«Я приїхала в Острог у Музей книги і друкарства. Презентувала інші свої книги. Коли ми стояли з пані Світланою Позіховською і паном Миколою Маньком, то він сказав: «Ви так сьогодні нам розповідали про багато різних речей, а про Гальшку ви не хочете написати?» Я сказала, що хочу. І коли вже їхала додому, відразу зрозуміла, що справді хочу перейнятися цією проблемою. Коли почала шукати, зрозуміла, що все набагато складніше, ніж насправді»,

сказала письменниця Марія Ткачівська.

Також спікерка зазначила секрет написання своєї книги.

«Я спочатку почала писати так, як воно приблизно було в легендах. І коли дісталася до слабинки, що княгиня може бути слабкою навіть при дуже сильній матері, яка не давала їй вільно дихати, то Гальшка мені не піддавалася. Я пишу, а воно не йде, і не розумію чому. І після того, коли я з нею розмовляла, то зрозуміла, що княгиня не могла бути слабкою і не могла дозволяти собі, щоб з нею вчиняли так, як це не гідно робити з княгинею. Тому вона в мене вийшла насправді сильною й великим борцем. Щоб писати про княгиню мені потрібно було торкнутися до тих місць, де була Гальшка»,

додала Марія Ткачівська.

Враженнями від зустрічі поділилася студентка 4 курсу Навчального-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Надія Кривко:

«Зустріч надихнула мене знову поринути в історію Острога, такого вже рідного міста. Марія Романівна настільки глибоко дослідила образ Гальшки, настільки інтригуюче передала усі буремні події того часу, що ми, слухачі, ніби опинилися у княжій епосі. Думаю, що більшість студентів, присутніх на зустрічі, точно прочитають «Гальшку». Це наша історія, наша княжна, людина, яка стала фундаторкою академії. Вдячна пані Марії за те, що вона написала книгу про таку величну постать».

До слова, історичний роман «Княгиня Острозька» отримав відзнаку на Міжнародному конкурсі «Коронація слова-2021» в номінації «Вибір видавця».