Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Про систему освіти в Словаччині говорили в Острозькій академії

18.10.2021

Для здобувачів освітньої програми «Початкова освіта з поглибленим вивченням англійської мови» в рамках навчальної дисципліни «Мистецтво самопрезентації вчителя» 18 жовтня відбулася відкрита лекція на тему: «Система освіти Словаччини». На захід завітав доктор філософії кафедри етнології та світових наук університету святих Кирила і Мефодія в Тарнаві Штефан Іжак.

Під час лекції спікер розповів, що в Словаччині децентралізована система освіти: шкільна державна адміністрація здійснюється через муніципалітети й вищі територіальні підрозділи. Заклади вищої освіти (університети) є юридичними особами, а їх організація й діяльність вирішуються органами академічного самоврядування відповідно до Закону про вищу освіту. Студенти активно ставили питання спікеру, що стало приводом для продуктивного обговорення.

«Середня й початкова школа мають однакові оцінки: 1, 2, 3, 5. 1 - найкраща, 5 - найгірша. У деяких університетах, коли до них хочуть вступити за певними навчальними програмами, потрібно складати іспити. Це залежить від кожної кафедри. Оцінювання в словацьких університетах схоже на українське, а саме: A, B, C, D, E, FX. А - найкраща, FX - найгірша. Завершенням бакалаврської й магістерської програми є державний іспит і захист бакалаврської й магістерської роботи. Докторська програма передбачає захист дисертації та відповіді на запитання опонентів»,

розповів Стефан Іжак.

Також спікер зазначив, що від 1 вересня 2021 року дошкільна освіта (pre-primary education) є обов’язковою для будь-якої дитини, якій виповнилося 5 років до 31 серпня. Обов’язкове відвідування учнями школи розпочинається в 6 років і триває до 16 років. Середня школа, за словами Стефана Іжака, в Словацькій республіці представлена вторинною граматичною школою – гімназією (загальна середня освіта) й середніми професійними школами й консерваторіями. Щодо вищої освіти, то вона забезпечується закладами вищої освіти – університетами й вищими школами.

Галина Гандзілевська, докторка психологічних наук, професорка, гарантка освітньої програми «Початкова освіта з поглибленим вивченням англійської мови», розробниця навчальних курсів «Мистецтво самопрезентації вчителя», «Андрагогіка», «Психологічна безпека вчителя» й організаторка відкритої лекції, переконана: дуже важливо, щоб майбутні вчителі постійно поповнювали свій педагогічний інструментарій, який буде придатний для нових викликів сучасності.

«Приємно, що сьогодні студенти нашого університету мали можливість у своїх навчальних аудиторіях отримати певні уявлення про особливості освітньої системи Словаччини. Знайомство з новими цікавими людьми, їх культурою, системою освіти, інноваційними методами – важлива складова підготовки освітян в Острозькій Академії»,

сказала Галина Гандзілевська.