Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії говорили про помісність Церкви зі східно-католицької та православної перспектив

18.06.2021

У Національному університеті «Острозька академія» 17 червня відбувся науковий семінар Українського християнського академічного товариства (УХАТ) у співпраці з Інститутом екуменічних студій УКУ «Помісність Церкви зі східно-католицької та православної перспектив». Захід проведено за підтримки благодійного фонду «Renovabis». Модераторами події були доктор історичних наук, доцент кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського НаУОА Андрій Смирнов та вчений секретар УХАТ Тарас Курилець. Подія транслювалася на платформі Zoom та у Facebook.

Усіх учасників семінару привітав проректор із науково-педагогічної роботи НаУОА, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук.

«Надзвичайно приємно, що в стінах Острозької академії відбувається цей захід. Острозька академія та Український католицький університет дбають не лише про знання, але і про світоглядні моменти та релігійність студентів. Це не перший захід, який ми проводимо спільно. У наших університетах ми говоримо про молодь, християнство, взаємини між католицизмом і православ’ям. Приємно, що викладачі НаУОА беруть активну участь у релігійних діалогах»,

додав Дмитро Шевчук.

Помісність (партикулярність) – це еклезіологічна категорія, що використовується в слов’янській традиції. Для Католицької Церкви концепція помісності, чи партикулярності, як це поняття вжито в Декреті ІІ Ватиканського Собору Orientalium ecclesiarum, є абсолютно новою і ще недостатньо розвиненою. Уперше його сформулював Ватикан II лише стосовно Східних Католицьких Церков. Пізніше це було розроблено в Кодексі канонів Східних Церков із появою статусу ecclesia sui iuris. Завданням Східних Католицьких Церков є розробка цієї концепції, і це є можливістю співпрацювати з Православними Церквами у цьому дослідженні.

У першій частині семінару доповідачами були: ректор Дрогобицької духовної семінарії УГКЦ, о. д-р Мирон Бендик, який виголосив доповідь на тему «Етапи розвитку помісності Церкви» та директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка, д-р Василь Кметь, який підготував презентацію на тему «Від пентархії до помісності: еклезіологічні та екуменічні виміри української духовної історії XVII – XXI ст.».

У другій частині семінару виступали: завідувач кафедри церковно-історичних і практичних дисциплін Київської православної богословської академії ПЦУ, д-р Святослав Чокалюк, який виголосив доповідь на тему «Помісність і кафоличність», а професор кафедри пасторального богослов’я УКУ, о. д-р Михайло Димид у своєму дослідженні спробував відповісти на питання «Чи Греко-Католицька Церква має незалежне (помісне) місце у християнській Вселенній?».

Також активними учасниками круглого столу були дискутанти професор Київської духовної академії, д-р Сергій Бортник та єпископ Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України Павло Шварц. Своїми думками поділився директор Інституту екуменічних студій УКУ д-р Павло Смицнюк. Серед запрошених гостей семінару, які мали можливість прослухати доповіді, були священнослужителі м. Острога, викладачі та студенти спеціальності «Історія та археологія».

«Черговий семінар УХАТ, присвячений концепції помісності, дозволив поглянути на цю проблему з різних перспектив. Попри відмінні тлумачення католицькими і православними богословами, ідея помісності Церкви володіє неабияким екуменічним потенціалом і виглядає перспективною дослідницькою оптикою»,

підкреслив Андрій Смирнов.