Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Town and gown 2.0: Як будувати співпрацю між містом та університетом?

17.09.2021

15-17 вересня на базі Національного університету “Острозька академія” відбувався перший семінар проєкту “Town and gown 2.0”, який зібрав представників університетів та міського самоврядування. Упродовж 2 днів учасники переймали досвід колег з Любліну, які ділились досвідом налагодження співпраці між містом та університетом. 

ПРО ЩО ПРОЄКТ? 

Town and gown 2.0 (ред. - місто і мантії) - проєкт, який передбачає допомогу у відновленні та налагодженні відносин між містом та університетом. Результатом проєкту стане створення своєрідного консорціуму між університетами, міськими чиновниками та установами з України та країн Вишеградської групи. 

Основним фокусом проєкту стали наступні питання:

  • реалізація ідеї академічного міста шляхом розвитку міської інфраструктури;
  • перетворення міста на інноваційний простір, у якому розробляються наукові проекти та створюються інновації творчою молоддю та науковцями;
  • створення нових інституцій, що втілюють взаємодію міста та університету та націлені на взаємний розвиток (технологічні парки, інноваційні центри, творчі кластери); 
  • популяризація міста як академічного середовища з метою залучення творчих людей до навчання та проведення досліджень; 

Два навчальних дні були присвячені погляду міста на співпрацю з університетом і навпаки. 

СПІВПРАЦЯ МІСТА ТА УНІВЕРСИТЕТУ: ПОГЛЯД МІСТА

У перший день до зустрічі долучились Маріуш Саґан, директор департаменту Стратегії та Підприємнитва міста Люблін та Вікторія Герун - керівниця відділу підтримки ВНЗ. Вони зосередили свою увагу на двох темах:

  • Роль університетів у реалізації стратегії міста. Співпраця з університетом, як умова для розвитку міста. 
  • Розвиток академічного потенціалу міста. Переваги співпраці між університетом та місто. Інтернаціоналізація.

Пан Маріуш поділився результатами міста Люблін у сфері стратегічного розвитку та співпраці з місцевими університетами. Як представник місцевого самоврядування він неодоноразово наголошував, що університети готові співпрацювати з містом, але їм важливо бачити бажання та відкритість до співпраці. 

У той самий час це взаємовигідна співпраця і зі свого боку університет приносить інноваційність: “Ми можемо розвивати економіку, але якщо ми хочемо інновацій - нам потрібен університет. Ми можемо розвивати меблеву індустрію без університету. Але коли йдеться про біотехнології, ІТ, медицину - нам потрібно співпрацювати”

зазначив пан Маріуш.

Вікторія, у свою чергу поділилась конкретними практиками і напрацюваннями, які реалізовувались у сфері роботи зі студентами упродовж останніх 10 років. 

“Одна з важливих цілей, яку ми ставили перед собою - це підняти відсоток інтернаціоналізації (ред. - кількість іноземних студентів) до 15%. У 2011 цей показник був на рівні 1,7%. У 2021 році він складає 12%, що є найвищим показником інтернаціоналізації в Польщі”

зазначила пані Вікторія.

СПІВПРАЦЯ МІСТА ТА УНІВЕРСИТЕТУ: ПОГЛЯД УНІВЕРСИТЕТУ

Другий навчальний день був присвячений доповідям представників Люблінського католицького університету імені Іоанна Павла ІІ, а саме Міхала Виросткєвича та Альберта Новацького.

Вони розкрили два питання: 

  • Університет як простір для соціального та людського розвитку.
  • Міжнародні контакти, стратегія розвитку та просування Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ та співпраця з міською владою та зовнішніми стейкхолдерами.

“Університет і місто взаємопов’язані. Якщо розвивається місто - це позитивно впливає на університет. А розвиток університету в свою чергу впливає на місто. Це важливо розуміти.”

зазначив пан Міхал.

Важливою тезою його доповіді став людиноцентризм. Він неодноразово наголошував, що “університет в першу чергу для людини”, а все інше - це інструменти, які цій людині допомагають. 

Також, лектори говорили про важливість збереження інституційної ідентичності університету як “вільного простору ідей” на противагу заангажованим чи політичним інституціям. 

Опісля доповідей учасники мали можливість долучитись до дискусій, поставити питання та обмінятись досвідом з польськими та українськими колегами. Окрім дискусії учасники мали традиційну екскурсію університетом та відвідали арт-кластер НаУОА. 

ЩО БУДЕ ДАЛІ? 

У рамках реалізації проєкту заплановані наступні заходи:

  • Воркшоп в Луцьку (06.10.2021 - 09.10.2021) “Інновації та індустрія захисту: досвід Вишеградської групи”.
  • Воркшоп в Рівному (27.10.2021 - 29.10.2021) “Креативний кластер та культурні індустрії: досвід Вишеградської групи”. 

Підсумковим заходом стане міжародна конференція і Хакатон для студентів “Town and Gown 2.0: стратегічна співпраця міста та університету у Вишеградській групі та Україні, що відбудеться 26-27 січня 2022 року в Острозькій академії.