Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Підсумки Творчого конкурсу-2021 для абітурієнтів

17.05.2021

17 травня відбулося оголошення результатів Творчого конкурсу-2021, який уже втретє організувала кафедра української мови і літератури Національного університету «Острозька академія» для абітурієнтів з усієї України. Цьогоріч у змаганнях узяли участь 163 особи з 19 регіонів України. Найактивнішими виявилися абітурієнти Донецької, Дніпропетровської, Київської та Кіровоградської областей.

Відповідно до Умов конкурс мав три рубрики. Перша рубрика «Моя сила в Слові» передбачала подання власних літературних доробків українською мовою, для участи в другій рубриці конкурсу «Маю таку думку» потрібно було надіслати художньо-публіцистичне есе на одну з запропонованих тем: 1. Тільки той досягає мети, хто іде. Тільки той, хто горить, не згорає (Олександр Олесь). 2. Добре бачить тільки серце. Найголовнішого очима не побачиш (Антуан де Сент-Екзюпері). 3. У майбутнього слух абсолютний (Ліна Костенко). 4. Свобода означає відповідальність, ось чому більшість людей боїться її (Бернард Шоу). 5. Якщо країна, вибираючи між війною і ганьбою, вибирає ганьбу, вона отримує і війну, і ганьбу (Вінстон Черчилль). У третій рубриці «І чужого научайтесь» було запропоновано подати на конкурс переклади художніх творів з іноземної мови українською.

Під час онлайн-зустрічі було презентовано спеціальність «Українська мова та література» й відповідні освітні програми, з особливостями яких абітурієнтів ознайомили гаранти. Кандидат філологічних наук, доцент Віталій Максимчук розповів про ОПП «Українська мова та література», а доктор філологічних наук, доцент Оксана Пухонська висвітлила специфіку літературної творчости й художнього перекладу.

Уже підбиваючи підсумки, організатори зазначили, що конкурсні роботи відзначилися оригінальністю задумів, охопили широку палітру тем і проблем, однак траплялися й такі, що не відповідали зазначеним в Умовах обсягові, тематиці, технічним вимогам. Для утвердження академічної доброчесности всі твори було перевірено на плагіат. Крім того, було зосереджено увагу на мовленнєвих відхиленнях і рекомендовано на майбутнє ретельніше читати умови оформлення й пильно перевіряти тексти.

У результаті скрупульозного оцінювання конкурсних робіт номінантами Творчого конкурсу-2021 стали школярі й школярки Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської областей. Оскільки серед літературних доробків були прозові, поетичні й навіть драматичні твори, журі конкурсу в першій рубриці виокремило три відповідні номінації. 

Переможці Творчого конкурсу-2021:

Рубрика 1. Номінація «Поезія»

  1. Нагорний Олександр Олександрович (10 клас, Житомирська обл.);
  2. Іванов Сергій Ігорьович (11 клас, Львівська обл.),
    Романовський Артем Миколайович (9 клас, Херсонська обл.);
  3. Левчук Марія Богданівна (9 клас, Львівська обл.).

Рубрика 1. Номінація «Проза»

  1. Пастрома Поліна Олександрівна (1 курс, Дніпропетровська обл.);
  2. Бевз Євгеній Вікторович (10 клас, Черкаська обл.),
    Дуплик Владислав Володимирович (9 клас, Миколаївська обл.);
  3. Вакуленко Вікторія Вікторівна (11 клас Донецька обл.),
    Самойленко Софія Олексіївна (11 клас, Донецька обл.).

Рубрика 1. Номінація «Драма»

Бондаренко Максим Олексійович (9 клас, Донецька обл.).

Рубрика 2

  1. Іванов Максим Леонідович (11 клас, Кіровоградська обл.);
  2. Сліпченко Олександр Вікторович (10 клас, Черкаська обл.);
  3. Брязкун Карина Олександрівна (10 клас, Миколаївська обл.),
    Косік Марія Ігорівна (11 клас, Хмельницька обл.).

Рубрика 3

  1. Андрійченко Ольга Володимирівна (9 клас, Чернігівська обл.);
  2. Гаврилова Надія Андріївна (10 клас, Дніпропетровська обл.);
  3. Буциченко Софія Станіславівна (11 клас, Дніпропетровська обл.),
    Фукаревич Оксана Олександрівна (9 клас, Донецька обл.).

Дипломом в особливій номінації «(Віра в Музу)» журі нагородило Іващенка Дмитра Володимировича (11 клас, Запорізька обл.), який від заснування конкурсу три роки поспіль надсилав свої роботи. 

Номінант конкурсу Євгеній Бевз наголосив на важливості таких заходів, бо вони дають змогу проявити себе. 

«Часто буває так, що текст нема кому дати прочитати. Саме такі конкурси будять талант і воскрешають бажання писати: коли людина надсилає свої роботи на конкурс, вона розуміє, що десь там комусь справді цікаво це читати»,

пояснив Євгеній Бевз.

Одна з учасниць конкурсу залишила коментар у чаті.

«Я безмежно вдячна всім причетним до цього конкурсу! Дякую за можливість саморозвитку у творчій сфері. Мрію про подальші подібні конкурси»,

зазначила Олександра Криштапюк.

Ще раз вітаємо переможців і дякуємо всім учасникам Творчого конкурсу-2021! Зичимо вам міцного здоров’я, безобрійного натхнення і щасливого польоту крилатих думок! Окрему вдячність висловлюємо батькам і вчителям, які підтримують обдарованих дітей і допомагають торувати творчу дорогу в майбутнє!