Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Про особливості роботи Галузевого державного архіву СБ України розповів Ярослав Антонюк

16.11.2021

Кафедра історії ім. проф. М.П. Ковальського Національного університету “Острозька академія” 16 листопада організувала відкриту лекцію з доктором історичних наук, співробітником Галузевого державного архіву. Тема зустрічі: “Особливості роботи Галузевого державного архіву СБ України”.

Виступ спікера був поділений на три блоки: 

  • історія формування архіву;
  • фонди Галузевого державного архіву;
  • принципи роботи архіву.

Ярослав Антонюк розповідає про започаткування архіву:

“1922 року було запроваджено реєстраційно-статистичне відділення в складі секретно-оперативного управління ДПУ УСРР. З цієї дати можна вважати, що архів започаткували. А з 1979 року розпочалося наукове опрацювання архівних фондів, створювали описи, тематичні картотеки”.

Значна частина Галузевого державного архіву – кримінальні справи на репресованих у 1920-1980 роках українських діячів. До прикладу, це справи Ю. Тютюнника, С. Єфремова, М. Куліша, В. Стуса, В. Чорновола. Розсекречені також матеріали про Голодомор 1932-1933 років, діяльність УПА, дисидентський рух, Чорнобильську трагедію та ін.. 

Лектор зазначив основні факти про сучасний Галузевий державний архів, його розташування в Києві:

“адреса Архіву – вулиця Золотоворітська, 7. Матеріали, які тут зберігаються, охоплюють період від 1918 року до розпаду СРСР. Це майже 224 тисячі томів тільки в Києві. Також понад 735 тисяч томів – в обласних підрозділах”.

Більшість документів і фотографій вже оцифрували, вони є у вільному доступі. З іншими матеріалами є можливість ознайомитися в читальній залі Архіву.