Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбулася презентація монографії професора Окабе Йошіхіко

15.06.2021

15 червня 2021 року в Національному університеті «Острозька академія» відбулася онлайн-презентація монографії директора Центру міжнародних обмінів Університету Кобе Гакуін, президента Асоціації україністів Японії, доктора економічних наук, професора Окабе Йошіхіко «Історія японсько-українських відносин (1915–1937 рр.)». Для широкого загалу в Україні презентація цієї книги пройшла вперше. Організували подію Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара, факультет міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія», Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин і Українське Історичне Товариство. Офіційним медіапартнером виступив Інформаційний портал української діаспори всього світу «Стожари». 

З вітальним словом до учасників зібрання звернувся Надзвичайний і Повноважний Посол України в Японії Сергій Корсунський, котрий наголосив на важливості здійсненого проф. Окабе дослідження для сучасних українсько-японських відносин, адже книгу було видано початково японською мовою в Японії, пізніше було зроблено українськомовний переклад, який поширюється в Україні. Пан Посол зауважив, що проф. Окабе активно популяризує Україну в Японії, сприяє встановленню та розвитку співпраці між українськими та японськими університетами.

Модераторка зустрічі директорка Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара Національного університету «Острозька академія» Алла Атаманенко представила автора присутнім. Вона відзначила, що книга розкриває важливі аспекти сприйняття японцями української культури, міжособистісний вимір взаємодії. Вона зазначила, що монографія проф. Окабе, написана про минуле, є важливим кроком до взаєморозуміння двох народів і сьогодні. А деякі наведені в ній факти, зокрема про гастролі театральної трупи Кармелюка-Каменського у 1916 р. в Японії можуть стати підставою для відзначення ювілею цієї культурної події.

Професор Окабе Йошіхіко розповів про те, як виникло його зацікавлення україністикою, про завдання дослідження, зміст монографії. Він розкрив процес роботи над книгою, схарактеризував використані в ній різноманітні джерела, закцентував увагу на основних питаннях, порушених у дослідженні, на застосованому дослідницькому інструментарії. Автор також поділився своїми планами щодо подальших наукових досліджень з опрацьованої проблематики. 

Майже дві з половиною години відбувалась дискусія щодо цієї важливої книги. Голова Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, провідна наукова співробітниця відділу історії міжнародних відносин і зовнішньої політики України Інституту історії України НАН України Ірина Матяш у своєму виступі розглянула можливості розвитку теми дослідження проф. Окабе з точки зору становлення дипломатичних відносин між Україною та Японією, а також запросила автора до Києва з метою опрацювання архівних фондів, що зберігаються в Україні.

Слухачі активно ставили запитання шановному автору, ділилися своїми думками про значимість його праці. До дискусії активно долучились ветеран дипломатичної служби України, Надзвичайний та Повноважний Посол Ігор Турянський, завідувачка відділу джерелознавства новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського Валентина Піскун, завідувач кафедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук, професор Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова Олександр Музичко, доцент Сумського державного університету Валерій Власенко, заступниця директора Музею історії Дніпра Світлана Павленко, студенти Національного університету «Острозька академія» та ін. Відповідаючи на питання, Окабе Йошіхіко також розповів і про сучасний стан україністики в Японії, діяльність японської Асоціації україністів.

«Я дізнався багато нової інформації після прочитання книги Окабе Йошіхіко «Історія японсько-українських відносин (1915–1937 рр.)». А в ході презентації видання мені сподобалася розповідь автора про те, як він займався процесом її написання, радо було чути про його подальші наміри щодо розвитку українознавства в Японії. Вважаю також дуже корисним те, що ця книга також була опублікована японською мовою, що в свою чергу дозволить японському читачеві краще зрозуміти історію японсько-українських взаємин і трагічні сторінки в історії України, які раніше замовчувалися перед світом, зокрема Голодомор в 30-ті роки минулого століття. Крім того, дуже добре, що монографія багата на ілюстративний матеріал»,

поділився враженнями студент факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія» Назар Приймак.

Організаційний комітет висловлює щиру подяку професору Окабе Йошіхіко за співпрацю та дарунок бібліотеці Інституту досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара примірників авторської монографії. 

***

Принагідно зазначимо, що завдяки сприянню Окабе Йошіхіко 28 травня 2021 року було підписано угоду про співпрацю між Університетом Кобе Гакуїн (Японія) та Національним університетом «Острозька академія». Сподіваємося, що презентація книги шановного пана Професора буде першим кроком на шляху плідної співпраці!