Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«World Values Survey 2020: що ми дізналися про Україну?»

13.05.2021

У межах Днів науки 2021, аналітичний центр «Школа політичної аналітики “ПОЛІС”» Національного університету «Острозька академія» 13 травня організував панельну дискусію «World Values Survey 2020: що ми дізналися про Україну?».

Модератором заходу був Дмитро Шевчук, доктор філософських наук, професор, проектор з науково-педагогічної роботи НаУОА. Учасники заходу інтерпретували результати дослідження у порівняльній перспективі та з позиції зміни політичної культури й зміни демократичних цінностей.

Серед спікерів – Віталій Лебедюк, кандидат державного управління, доцент, керівник Аналітичного центру «Школа політичної аналітики “ПОЛІС”»; Таміла Герасимчук, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри політичних наук Рівненського державного гуманітарного університету; Андрій Єкатиринчук, PhD, викладач Інституту соціології Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (Польща); Тетяна Костюченко, викладачка Національного університету «Києво-Могилянська академія», експертка з досліджень Info Sapiens.

World Value Survey є довгостроковим порівняльним дослідженням, розробленим в 1981 році професором Рональдом Інглхартом з Мічиганського університету. Дослідження охоплює 120 країн. Україна долучилась до проєкту World Value Survey з третьої хвилі дослідження (1995-1999). Також Україна долучалася до дослідження протягом п’ятої хвилі дослідження (2005-2009), шостої (2010-2014) та сьомої хвилі (2017-2020).

«За 9 років, які минули з шостої хвилі Світового дослідження цінностей в Україні, відбулася Революція гідності і окупація частини Донбасу та АР Крим – військові дії на Донбасі ведуться і під час підготовки даного звіту. Тож вибірка 2020 року не є повністю співставною з вибіркою WVS 2011 року та попередніх хвиль через окупацію територій, де проживало близько 6,5 млн людей (приблизно 14% населення України), тому динаміка даного дослідження відображає не лише суспільні зміни, але і неврахування населення окупованих територій у вибірці. Внаслідок війни відбулося значне зниження доходів населення та міграція понад мільйона внутрішньо переміщених осіб (ВПО) на підконтрольні уряду території (в 2020 році ВПО були опитані разом із загальним населенням). В 2020 році в березні-травні відбувся локдаун через епідемію СOVID-19, внаслідок чого багато українців втратили роботу або частину доходу. І все ж, незважаючи на всі ці потрясіння, відповідно до даних сьомої хвилі WVS, в 2020 році українці почуваються в більшій безпеці, в тому числі фінансово, а також більш щасливо, ніж 9 років тому. Крім того, більшість тенденцій свідчать про рух до секулярно-раціональних цінностей і цінностей самовираження»,

йдеться в дослідженні.

Завантажити повний звіт «Світового дослідження цінностей 2020 в Україні» можна тут.

Використані матеріали: Ukrainian Centre for European Policy.