Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Музей Острозької академії стане інтерактивним

12.10.2021

У Музеї історії Національного університету «Острозька академія» докорінно змінюють ключову експозицію присвячену історії навчального закладу. Проєкт «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні» від Міжнародного благодійного фонду відродження «Острозької академії» цьогоріч став переможцем у партнерській програмі «Культура. Туризм. Регіони» Українського Культурного Фонду та Державного агентства розвитку туризму України. Реалізують проєкт колектив Музею історії НаУОА у партнерстві з Громадською організацією «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст».

– Велика частина роботи вже зроблена, але ми сповнені енергії і натхнення реалізувати все, що задумали раніше. У оновлених експозиціях ми розповідатимемо про діяльність академії у ширшому контексті – історії розвитку вищої освіти на українських землях. Символічно, що проєкт здійснюється у 445-ту річницю заснування Острозької академії,

підкреслила комунікаційна менеджерка проєкту, співробітниця музею НаУОА Ольга Шляхова.

У процесі реалізації проєкту музейний комплекс значно розширюється. Команда перенесла експозицію про історію університету з центрального корпусу академії у старомонастирський. До слова, таку назву приміщення отримали за історичною справедливістю, адже збудовані були у XVIII ст., як монастир монахів-капуцинів. 

Тепер на першому поверсі колишнього монастиря та навчального корпусу університету буде розміщено два тематичних розділи нової експозиції. В одному із них, за допомогою оригінальних артефактів та спеціально виготовлених копій та муляжів, висвітлюється історія заснування й діяльності навчального закладу в XVI – XVII ст. Для підсилення сприйняття цієї експозиції музейники запланували реконструювати кабінет першого ректора академії Герасима Смотрицького. Над реалізацією цього задуму зараз активно працюють члени команди, відповідальні за перший тематичний блок. У другій залі йтиметься про феномен відродження Острозької академії у 1994 році та про 25 років її нової історії.

Новостворена експозиція буде доповнена 3D моделями, мультимедійними елементами та аудіогідами двома мовами. Це значно доповнить її, зробить інтерактивною, сучасною, доступною та ще більш цікавою різним категоріям відвідувачів.

На завершальному етапі проєкту, 23 жовтня, команда проєкту запланувала проведення форум «Університетські музеї: виклики 21 століття». Тоді у колі фахівців та лідерів думок музейної сфери буде обговорено результати проєкту, тонкощі, специфіку й досвід реалізації такої ініціативи власне університетським музеєм.

На фото: приміщення старомонастирського корпусу НаУОА, де буде розміщено нову експозицію Музею історії Острозької академії.