Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

27 років новітньої історії Острозької академії

12.04.2021

Сьогодні відзначаємо важливу подію у новітній історії Національного університету «Острозька академія». 27 років тому Президент України Леонід Кравчук підписав Указ «Про утворення Острозького колегіуму». За цей невеликий період Острозька академія стала одним із найвідоміших університетів не тільки України, а й закордону.

Нині Національний університет «Острозька академія» відіграє вагому роль у підготовці висококваліфікованих фахівців, здійснює велику роботу у сфері духовного відродження української нації, вихованні молодого покоління на принципах християнської моралі.

Щодня ми радіємо новим перемогам та маємо багато перспектив побудови університету справді європейського рівня.

Ігор ПАСІЧНИК, ректор Національного університету «Острозька академія»

– Я думаю, що навіть Президент України Леонід Кравчук, підписуючи указ про відродження Острозької академії, не вірив, що тут буде національний університет. Коли вийшов цей указ, то дуже довго відбувався пошук того, хто міг би очолити новостворений колегіум. У той час я був єдиним доктором психологічних наук у Західній Україні. Тому очолити Острозький колегіум запропонували мені, запросивши на бесіду з Миколою Жулинським, який тоді був віце-прем’єр-міністром з гуманітарних питань. У мене була низка інших пропозицій і я вже навіть збирався переїжджати в один із львівських університетів. Утім Микола Жулинський і ректор Києво-Могилянської академії В’ячеслав Брюховецький змогли все-таки мене переконати, що варто відроджувати національний культурно-освітній осередок в Острозі. Чесно кажучи, коли я приїхав уперше в це містечко, то хотілося відмовитися і поїхати назад, але моя молодша донька Наталя, яка була тоді зі мною, сказала, що хтось має це зробити.

У той час своє дружне плече підставила нам Києво-Могилянська академія, яка була навчальним закладом з абсолютно новим освітнім підходом і традиціями. Історія відродження Острозької академії завжди буде пов’язана з Києво-Могилянською академією. Склалася така цікава річ, що колись випускники Острозької академії створювали Києво-Могилянку, а у новітній період навпаки. Історія наших університетів тісно переплелася і це символічно, адже і в Острозькій, і в Києво-Могилянській академіях втілилися абсолютно нові освітні й виховні технології. Ми готуємо не просто висококласних фахівців, а провідників української нації. У мене викликає певний подив те, що тепер мас-медіа і чиновники трактують зовнішнє незалежне оцінювання як панацею від усіх корупційних схем в освітній галузі. Але всі забули про те, що саме в Києво-Могилянській академії були розроблені вступні тестування, які унеможливлювали корупцію під час вступної кампанії. У Києво-Могилянці й Острозькій академії ніколи не брали хабарів. І тому цей досвід можна було б використовувати зараз при вступі.

Завдячую колишньому голові Рівненської облдержадміністрації та Рівненської обласної ради Романові Василишину, який став нашим протектором. Також знайшлося багато меценатів, які підтримали Острозьку академію. Окрема вдячність першим викладачам і співробітникам, які погодилися працювати в Острозькій академії. Тоді бібліотека становила тисячу примірників книжок, було декілька комп’ютерів. Утім, це не стало перепоною до здобуття знань нашими першими студентами, серед яких уже більш ніж десять докторів наук, успішних менеджерів, бізнесменів тощо. Згодом нам повернули історичну назву «Острозька академія», а із 2000 року ми отримали статус національного університету. Із власного досвіду можу сказати, що мотивація та віра — дуже важливі на шляху до успіху. У цей важливий день зичу усім нам міцного здоров’я, щастя, добра та Божого благословення!