Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Town and gown 2.0 Talks: досвід Донецького національного університету імені Василя Стуса

10.12.2021

10 грудня відбувся третій захід із серії “Town and gown 2.0. Talks”. Запрошеним спікером стала Тетяна Нагорняк - перший проректор Донецького національного університету імені Василя Стуса. У межах зустрічі вона поділилася досвідом налагодження співпраці між містом Вінниця та університетом, що був змушений переїхати з Донецьку через російську агресію на сході України.

Модерував зустріч проректор з науково-педагогічної роботи НаУОА Дмитро Шевчук:

“У своїх дискусіях щодо наступних етапів проєкту дійшли висновку, що не потрібно зупинятися лише на досвіді країн Вишеградської четвірки через те, що в Україні є теж цікаві кейси щодо співпраці міста та університету. Я дуже радий, що у нас сьогодні буде представлений кейс Донецького національного університету імені Василя Стуса. Це була моя ініціатива - запросити пані Тетяну через те, що я думаю, що у них унікальний кейс , бо це університет, який, як ми знаємо, був змушений покинути Донецьк і переїхав до Вінниці. Переїхавши туди вони найперше мали налагоджувати співпрацю між містом та університетом”

зазначив Дмитро.

Пані Тетяна у своїй доповіді торкнулася історії переїзду університету в 2014 році. За її словами, до початку війни в університеті навчалось понад 13 тисяч студентів, а працювало понад 2000 працівників. У 2014 році ДоННУ став першим університетом, що виїхав з Донбасу і перемістився аж за 750 кілометрів – до центру України, у Вінницю.

“У відповідь на ініціативу колективу, Сергій Миронович Квіт видав наказ “Про організацію навчального процесу у місті Вінниця” від 30.09.2014. Нас приїхало 4-5 жовтня 2014 року перші 10 осіб і, звісно, перше постало питання як перемістити студентів і викладачів, скільки бажаючих відновити діяльність за новою юридичною адресою. Часто питають як нас прийняло місто. Це було по-різному. Звісно, заклади вищої освіти бачать в нас конкурента, відреагував і ринок нерухомості., піднявши ціни на оренду житла. Проте, містяни і керівництво міста і регіону демонструють гостинність і довіру. Про це свідчать не тільки спільні проєкти, а й контингент освітніх програм і додаткових освітніх послуг. Сьогодні, через 7 років перебування університету в Вінниці маємо більше 5 тисяч студентів, аспірантів, докторантів, викладачів, працівників”

розповіла пані Тетяна.

Також, вона розповіла про процес становлення у місті Вінниця і налагодження співпраці з містом, зокрема про успішні ініціативи, які має університет. Формати співпраці: 

  • підготовка кадрів на запит роботодавця;
  • освіта протягом життя (програми підвищення кваліфікації, короткострокові профільні курси); 
  • викладачі-практики в навчальних аудиторіях і дуальність освіти; 
  • професійна активність на запит партнерів (наукове консультування, аналітика, професійні експертизи); - проєктна і грантова діяльність (спільні проєкти соціальної дії, інноваційні проєкти, комерціалізація науки)
  • зміна середовища шляхом організації івентів, майданчиків для обговорення актуальних питань розвитку, системної медіа-присутності університету.

Серед знакових – стратегічні документи розвитку міста і регоіну (маркетингова стратегія, стратегія розвиту малого і середнього бізнесу, інструменти моніторингу реалізації стратегії розвитку міста тощо), конкурс муралів “Гуляючи коридорами стусівського університету”, “Форум успішних”, міжнародний Форум “Захист прав дітей під час окупації та збройних конфліктів”, “Міжнародний форум соціального підприємництва” у партнерстві з Вінницькою міською радою, програми підвищення кваліфікації для керівників крупних підприємств регіону з питань управління змінами, командотворення, стратегування розвитку в умовах невизначеності, “Школа публічної політики та адміністрування” для голів територіальних громад і кадрового резерву органів місцевого самоврядування.

Наприкінці зустрічі учасники могли долучитися до дискусії, подякувати або запитати щось у спікера. Більше дізнатися про реалізацію проєкту “Town and gown 2.0” можна за посиланнями: