Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Вічна пам’ять Іванові Івановичу Топішку

10.05.2021

Колектив Національного університету «Острозька академія» глибоко сумує з приводу смерті кандидата економічних наук, доцента кафедри економічної теорії, менеджменту і маркетингу Івана Топішка.

Іван Іванович Топішко народився 17 жовтня 1953 року в с. Городище Бахмацького району Чернігівської області. У 1971–1972 рр. та 1974–1975 рр. працював робітником на одному з київських заводів. У 1972–1974 рр. служив у лавах армії.

У 1979 році закінчив економічний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка за спеціальністю «Політична економія» та здобув кваліфікацію «Економіст, викладач політичної економії». Упродовж 1979–1981 рр. та 1984–1987 рр. працював на посаді асистента, а в 1987–2002 рр. – доцента кафедри політичної економії Львівського аграрного університету.

У 1981–1984 рр. навчався в аспірантурі Львівського державного університету ім. І. Я. Франка за напрямом «Політична економія». У 1985 р. захистив дисертацію за темою «Закономірності формування і розподілу необхідного продукту на етапі розвинутого соціалізму» та здобув науковий ступінь кандидата економічних наук за спеціальністю «Економічна теорія». 

У 2002–2003 рр. працював у Хмельницькому інституті бізнесу завідувачем кафедри економіки.

Упродовж 2003–2016 р. завідував кафедрою економічної теорії, менеджменту і маркетингу Національного університету «Острозька академія». Із 2016 року був доцентом цієї кафедри.

Науковий доробок Івана Топішка складає 287 наукових праць, опублікованих у вітчизняних та закордонних рецензованих виданнях Scopus, Web of Science (у т. ч. участь у 3-х колективних монографіях). Він брав участь у закордонних стажуваннях, був співавтором академічного видання «Економічна енциклопедія» (87 статей) та «Економічного словника», проводив активну профорієнтаційну роботу, круглі столи, наукові гуртки, читав лекції для науково-педагогічних працівників і шкільної молоді. Наукові інтереси Івана Івановича охоплювали дослідження відносин розподілу суспільного продукту, відносин власності, проблем земельної реформи та моделей соціально-економічного розвитку. Іван Топішко користувався високим авторитетом серед колег та студентів, був талановитим педагогом, доброю і чуйною людиною. 

У ці скорботні дні ми висловлюємо щире, глибоке співчуття рідним і близьким покійного. Це велика втрата для економічного факультету та всієї економічної науки. Світла пам’ять про Івана Івановича Топішка залишиться з нами назавжди.