Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відзначили Шевченківські дні

10.03.2021

У Національному університеті «Острозька академія» упродовж 9-10 березня відбулася низка заходів, присвячених пам’яті українського поета і художника, класика української літератури, мислителя Тараса Григоровича Шевченка. Цьогоріч студенти української філології та літературної творчості разом із викладачами кафедри української мови і літератури організовували події до 207-ї річниці від Дня народження Кобзаря. 

Уже традиційно, з ініціативи доктора педагогічних наук, професора, академіка АН ВШ України Івана Хом’яка, 9 березня відбулася урочиста хода покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку. Під час церемонії студенти зачитували цікаві факти з життя Кобзаря, а також декламували його вірші. 

«Унікальність та феномен постаті Тараса Шевченка підтверджують такі факти: твори Шевченка перекладені більш як ста мовами світу, а Кобзар перевидавався 8 мільйонів разів; 164 населених пунктів та географічних локацій названі на честь Тараса Григоровича; окрім цього, його ім’ям нарекли протоку в Аральському морі та гірську вершину північного Кавказу. Окреме цікаве питання – пам’ятники. Загалом у світі встановлено 1384 пам’ятники Тарасові, з них в Україні – 1256. Інші монументи належать Бразилії, Китаю, Америці», – додає Іван Хом’як.

Наступного дня, 10 березня, студенти четвертого курсу спеціальності «Літературна творчість та художній переклад» організували квест «Доле, де ти?» з ініціативи докторки філологічних наук, професорки Світлани Кочерги, а також провели неофіційну посвяту Кобзаря у спудеї Острозької академії.

Закінченням святкування Шевченківських днів став літературний вечір, організований студентами четвертого курсу спеціальності «Українська мова та література». Під час якого обговорювали важливі події в житті Тараса Шевченка, а також зачитували вірші й уривки листів. 

Нагадаємо, що до Шевченківських днів, Музей історії Острозької академії відкрив тематичну виставку, на якій розмістили автопортрети, акварелі, поезії та інші експонати, пов’язані з постаттю Тараса Шевченка.