Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії відбувся проєкт присвячений партесному співу

09.10.2021

8 та 9 жовтня в Острозі у партнерстві з Національним університетом «Острозька академія» відбулися лекції, майстер-класи та концерт в рамках реалізації освітнього проєкту «Open partes. Комунікація без меж». Захід був приурочений до святкування 445-річчя вищої освіти в Україні. Організатором стала незалежна платформа Open Opera Ukraine, що популяризує унікальну й мало знану українську музичну спадщину доби бароко.

У перший день місцем проведення стала велика зала Культурно-мистецького центру НаУОА. Наукова консультантка проєкту Євгенія Ігнатенко провела лекцію для студентів університету та всіх охочих на тему “Партесні твори в лабораторії Musica sacra Ukraine: від рукопису до виконання”. 

Пані Євгенія презентувала історичний дискурс, розповіла про віхи розвитку партесної музики та пояснила різницю між хоровою та партесною музикою. Велика увага була приділена особі Миколи Дилецького, композитора XVIII століття та відомого представника українського партесного співу. Унікальність полягає у тому, що досі були відомі лише декілька концертів пана Миколи, а у 2018 році у Варшаві знайшли ще 100 творів. 

Після лекції вокальний ансамбль Open Opera Ukraine під орудою художньої керівниці проєкту Наталії Хмілевської представив програму партесних концертів Миколи Дилецького та анонімних авторів XVIIІ століття, зокрема розшифрованих після 2018 року і вперше презентованих для широкого загалу. 

Наступного дня у приміщенні Арт-кластеру університету відбувся майстер-клас з партесного співу від молодіжного парафіяльного хору Свято-Воскресенської церкви міста Острог (регент - Тетяна Царук).

Тетяна Царук зазначає:

“Мені, як диригентці, людині, яка працює з музикою різних епох і популяризує її, дуже приємно, що громадська організація Open opera відвідала Острог. Рівень професіоналізму цих людей невимовно високий і їхній спосіб подачі є зрозумілим для всіх, незалежно від рівня музичної освіти. Надзвичайно рада, що беру участь у цьому заході та можу почерпнути нові знання й досвід”.