Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Відбувся Міжнародний Інтернет-флешмоб «Українська книжкова діаспоріана: читацький вимір»

09.06.2021

Упродовж 19 квітня – 25 травня 2021 року проходив Міжнародний Інтернет-флешмоб «Українська книжкова діаспоріана: читацький вимір». Захід був організований Інститутом досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара, Науковим товариством студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія» у співпраці з Українською Федеральною Кредитною Спілкою м. Рочестера (штат Нью-Йорк, США) і Бібліотекою української діаспори імені сенатора Джона Маккейна (м. Дніпро, Україна). Медіапартнером виступив Інформаційний портал української діаспори всього світу «Стожари». Подія була присвячена вшануванню світлої пам’яті видатного українця, знаного книголюба професора Володимира (Мірка) Пилишенка.

Для участі в флешмобі потрібно було опублікувати в соціальній мережі “Facebook” допис, у якому написати власні коментарі, враження, відгуки, роздуми про одну з книг, видану українцями за кордоном та позначити хештег #idudnauoa. Інтернет-подія згуртувала 80 учасників із більшості областей України та іноземних держав: учні та педагоги закладів загальної середньої освіти, студенти професійних ліцеїв і фахових мистецьких коледжів, закладів вищої освіти, працівники бібліотечних установ, органів виконавчої влади України, закордонні українці. Пости розповідали про книги різних жанрів (серед них зустрічалися й історії про раритетні видання), біографії їхніх авторів/укладачів, значення цих праць для інформування світову спільноту про Україну, йшлося про їхню важливість на тлі розвитку української та світової історії, культури і науки тощо. Серед зарубіжних учасників інформативні та ілюстративно насичені дописи належать Ніні Хаґен (Королівство Норвегія).

Усі, хто взяв участь у флешмобі, отримають сертифікати, які будуть надіслані електронною поштою до 25 червня 2021 року.

«В епоху цифрових технологій вкрай важливо розвивати у дітей та молоді любов до книги, читання. Участь у Міжнародному Інтернет-флешмобі дозволила допитливим школярам і педагогам дізнатися більше про невід’ємну складову нашої культури – українську книгу в діаспорі. Вражають масштаби видань книг, їхнє тематичне розмаїття, доля їхнього поширення. Під час участі в заході ми дізналися про те, що чимало праць українських авторів за кордоном тільки починають «звучати» в Україні, їх лише починають читати, осмислювати по-новому, звертати на них увагу. Проведення подібних заходів сприяє розвитку кругозору, пізнанню нової інформації. Зокрема, учням і їхнім наставникам було цікаво дізнатися про долю професора Володимира Пилишенка, котрий був щирим патріотом рідної землі та все своє життя зберігав любов до духовних скарбів – книг»,

ділиться думками про участь у флешмобі Тетяна Приймак, вчитель-методист Полонської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 2.

Організаційний комітет висловлює щиру подяку всім учасникам! Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара Національного університету «Острозька академія» висловлює вдячність партнерам-організаторам флешмобу. Окремі слова подяки адресуємо пані Тамарі Денисенко (м. Рочестер, штат Нью-Йорк, США) за всебічну підтримку ідеї проведення заходу! Дорогі друзі, плекаємо сподівання на подальшу співпрацю!