Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Підведено підсумки ІІІ Всеукраїнського конкурсу серед учнівської молоді «Закордонне українство: вчора, сьогодні, завтра»

09.04.2021

Світове українство – феномен, який вимагає детального всебічного вивчення. Щороку інтерес дослідників до нього лише зростає. З січня 2002 р. в Національному університеті «Острозька академія» функціонує Інститут досліджень української діаспори. Починаючи з 2017 року, він носить ім’я видатного вченого українського походження зі США професора Любомира Романа Винара. Мета Інституту – вивчення життя, діяльності, творчого й наукового доробку українців, котрі проживають за межами Батьківщини, а також розширення й поглиблення наукових та культурних зв’язків із українськими громадами за кордоном. Одним із напрямків роботи є популяризація явища закордонного українства серед школярів.

Упродовж 25 січня – 12 березня 2021 року Інститутом у співпраці з факультетом міжнародних відносин, Науковим товариством студентів та аспірантів імені Олександра Оглоблина, молодіжною секцією Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин (осередок в Острозькій академії) було організовано та проведено ІІІ Всеукраїнський конкурс серед учнівської молоді «Закордонне українство: вчора, сьогодні, завтра». Захід відбувся за інформаційної підтримки сайту української діаспори «Стожари».

Для участі в інтелектуальному змаганні учасники мали підготувати есе на одну із запропонованих Організаторами тем. У конкурсі взяли участь 87 здобувачів загальної середньої та позашкільної освіти. У роботах конкурсантів було відображено внесок закордонного українства у розвиток світової науки та культури, історію української громади в різних країнах поселеннях і постаті відомих українців зарубіжжя. Цікавими були есе школярів, котрі висловили свої роздуми про бачення розвитку співпраці між Україною та закордонним українством, а також про роль світового українства як чинника формування українського іміджу в світі. 

За рішенням журі було відзначено 33 кращі роботи. Переможці конкурсу (та їхні педагогічні керівники) будуть відзначені Дипломами та Подяками, а конкурсанти (та їхні наставники), котрі не вибороли призових місць, отримають сертифікати про участь. Усі нагороди та відзнаки будуть надіслані в електронному вигляді на електронні адреси, вказані у реєстраційних заявках упродовж 12 квітня – 30 квітня 2021 року.

«Всеукраїнський конкурс «Закордонне українство: вчора, сьогодні, завтра» відбувся вже втретє. Щоразу він згуртовує доволі значне число учасників із різних куточків нашої держави. Діти проводять власні перші наукові дослідження, дізнаються більше про своїх видатних земляків за кордоном, ознайомлюються з важливою роллю, яку відіграють закордонні українці в формуванні бачення образу України на міжнародній арені. Приємно відзначити, що завжди наявні роботи школярів, котрі вирізняються цікавими підходами до написання, як-от: опрацювання архівних матеріалів, безпосереднє контактування з українськими громадами в інших державах, доповнення ілюстративними матеріалами тощо»,

розповідає один із членів Оргкомітету конкурсу Дмитро Стретович.

Організатори заходу висловлюють щиру подяку всім учасникам та їхнім наставникам і сподіваються на подальшу плідну співпрацю!

 

Із таблицею результатів конкурсу можна ознайомитися тут.