Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Студенти Острозької академії розмовляти про те, як піклуватися про психічне здоров’я

07.04.2021

У Національному університеті «Острозька академія» 7 квітня до Всесвітнього дня здоров’я відбулася зустріч абітурієнтів та студентів факультету політико-інформаційного менеджменту на тему «Як (не) втратити психічне здоров'я?». Спікеркою зустрічі була керівниця психологічної служби НаУОА, заступниця директора НЦ «Саногенна педагогіка та психологія» Вікторія Кондратюк

«Наше здоров’я – це витвір мистецтва, який складається з багатьох елементів та виконує важливі завдання. Всесвітня організація охорони здоров'я зазначає, що психічне здоров'я – це стан благополуччя, за якого людина може реалізувати власний потенціал, впоратися зі звичайними життєвими стресами, продуктивно працювати, а також вносити вклад у життя суспільства. Інше визначення говорить про те, що психічне здоров'я – це гармонійне поєднання особистості, всіх суттєвих властивостей особистості її стійкість, врівноваженість та здатність протидіяти впливам, що порушують її цілісність»,

розповіла Вікторія Кондратюк.

Упродовж майстер-класу учасники розмовляли про властивості особистості, важливість їх гармонійного їх поєднання. А також говорили про чинники та фактори впливу на психологічне здоров’я. Пані Вікторія поділяє їх на таке відсоткове співвідношення у життєдіяльності людини: 

  • 50% - спосіб життя;
  • 20% - навколишнє середовище;
  • 20% - генетичні (спадкові) фактори;
  • 10% - медичні фактори 

«Навіть елементарні речі, такі як вчасно та регулярно пити воду чи займатися зранку зарядкою, впливатимуть в рази більше на наше психічне здоров’я ніж навколишнє середовище чи спадкові фактори. Тому що, саме регулярні дії та звички визначають наш спосіб життя загалом»,

додає спікерка.

У цілому розрізняють, окрім психічного, ще фізичне, соціальне та духовне здоров'я. Ці чотири складових між собою є тісно взаємопов'язаними. Від так, психічне здоров’я залежить від таких потенціалів особистості як: потенціал розуму: потенціал волі; потенціал почуттів; потенціал тіла; суспільний потенціал; креативний та духовний потенціали.

Для стабільного здорового самопочуття потрібно звертати увагу на те, чи дбаємо ми про себе в усіх сферах: фізичній, соціальній, психологічній, духовній.

«Запрошую вас прийняти позицію того, що немає негативних емоцій. Усі емоції є рівноцінно важливими. Ознакою психічного здоров'я є те, чи ми вміємо приймати та переживати ці емоції»,

зазначає Вікторія Кондратюк.

Також психологиня виділила важливість формування зрілої особистості задля забезпечення стійкого психічного здоров’я. Ознаками психологічної зрілості є: 

  1. Наявність широких меж «я»;
  2. Дружня близькість та співчуття у соціальних стосунках;
  3. Емоційна свобода та самоприйняття;
  4. Реалістичне сприйняття, досвід та устремління у проживання життя;
  5. Здатність до самопізнання та почуття гумору;
  6. Сформована цілісна життєва філософія