Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Ігор Пасічник: «Острозька академія і Острог – єдине ціле»

06.06.2021

У межах відзначення 445-річчя Острозької академії, 440-річчя Острозької Біблії та святкування 921-річчя міста Острога, сьогодні Національний університет «Острозька академія» відвідали представники депутатського корпусу Острозької міської ради на чолі з головою Юрієм Ягодкою, щоб послухати соціальний звіт ректора університету, професора Ігоря Пасічника про роль Острозької академії в житті й розвитку міста і територіальної громади загалом.

Ігор Демидович закцентував увагу на досягненнях університету, адже Острозька академія посіла друге місце за рейтингом щодо якості викладання (Teaching Ranking) серед українських ЗВО, входить в Мідну лігу (Copper League) університетів, які можна вважати елітними, п’яте місце в Україні за рейтингом щодо якості досліджень (Research Ranking). Також академія тричі відзначена університетом Кембридж (Cambridge CAE exam) за успішну підготовку та найвищі підсумкові показники успішності випускників у тестуванні на рівень володіння англійською мовою.

«Острозька академія – єдиний серед закладів вищої освіти України двічі занесений до Книги рекордів Гіннеса та десять разів встановлював рекорди до Книги рекордів України. Має понад 100 міжнародних угод про співпрацю з університетами та науковими установами Білорусі, Болгарії, Великобританії, Греції, Грузії, Ізраїлю, Іспанії, Індії, Італії, Канади, Казахстану, КНР, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Португалії, Словаччини, США, Туреччини, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції, Японії»,

розповів ректор.

Ігор Пасічник зауважив, що значна частина об’єктів, які перебувають на балансі університету, розташовані в Острозі в різних частина міста. Багато із них розміщені у пристосованих приміщеннях з високим рівнем фізичного зносу, тому потребують постійного проведення поточних та капітальних ремонтів. У процесі реконструкції та будівництва об’єктів соціально-побутової та спортивної інфраструктури Національного університету «Острозька академія», а також введення в експлуатацію нового навчального корпусу, була здійснена низка заходів щодо впорядкування прилеглих до них вулиць. А це суттєво покращило естетичний вигляд та доступ до значної частини історичних місць Острога.

Острозька академія є місцем роботи для багатьох острожан, які серед працівників університету складають 80%. Також Острозька академія здійснює значну частину відрахувань у бюджет міста та соціальні фонди області. Наприклад, у 2020 році такі відрахування становили 21,96 млн. гривень податків та зборів, 5,7 млн. гривень до бюджету міста Острога, 11, 5 млн. гривень на виплату пенсій містянам.

«Ми постійно займаємося волонтерською діяльністю. Так, у серпні 2015 року було передано автобус «Богдан» для Острозького мобілізаційного відділення. За період з 2014 по 2018 рік викладачі та студенти на зібрані кошти закуповували для військових ЗСУ (53 окрема механізована бригада та ін) біноклі, цифрові ґаджети, засоби захисту бронежилети, каски, рукавиці тощо). У квітні 2020 року профспілкова організація Національного університету «Острозька академія» перерахувала фінансову допомогу в розмірі 25 000 грн комунальному некомерційному підприємству «Острозька центральна районна лікарня» на придбання засобів індивідуального захисту, медикаментів, деззасобів та виробів медичного призначення. Також Острозька академія популяризує історичну спадщину міста, сприяє підвищенню туристичної привабливості, впливає на розвиток туристичного підприємництва та готельно-ресторанного бізнесу громади і загалом – на чисельність туристів. Університет ініціює низку культурно-мистецьких заходів, зокрема фестиваль «Острог-Ренесанс», відкриті екскурсії для острожан і гостей міста «Ніч у музеї» тощо. Національний університет «Острозька академія» і Острог – єдине ціле, тому в переддень 921-річчя міста хочу побажати, щоб у майбутньому ми були якісним взірцем студентського прогресивного європейського містечка»,

додав Ігор Пасічник.