Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії розмовляти про те, як створювати соціальні проєкти

05.03.2021

У Національному університеті «Острозька академія» четвертого березня у рамках наукового гуртка економічного факультету відбулася зустріч з кандидаткою наук з державного управління, деканессою факультету політико-інформаційного менеджменту НаУОА Оленою Шершньовою на тему «Системи управління проєктним циклом: гранти та не тільки».

Під час зустрічі обговорювали кейси систем управління соціальними проєктами, а також те, чому більшість грантодавців переходять на електронні системи управління проєктами.

«Проєкт — це обмежена в часі, ресурсах та вимогах якості унікальна сукупність процесів, спрямована на створення нової цінності. Відповідно до розміру соціального проєкту відбувається його спрямованість на реформування основних підходів до різних сфер життя. Актуальними темами в Україні щодо проєктної діяльності є демократичне врядування та електронне врядування. Фінансовим забезпеченням проєктів займаються донори (міжнародні організації, державні установи, комерційні структури, громадські некомерційні організації (релігійні, наукові тощо), приватні благодійні фонди або приватні особи), які безкоштовно надають кошти для реалізації певної соціальної ініціативи», — розповідає Олена Шершньова.

Згідно з підходом Єврокомісії виділяють такі процеси проєктного циклу публічної сфери: програмування, ідентифікація (визначення), формулювання, фінансування, упровадження (виконання), моніторинг (оцінювання). 

Для кращого розуміння системи управління проєктним циклом пані Олена презентувала кейси, напрацьовані під час співпраці з House of Europe, Наука в університетах, СУП Українського культурного фонду, а також реєстрацію PADOR та розміщення проєктних заявок в PROSPECT.

Варто наголосити на актуальності теми створення проєктів, участь в яких відкриває можливості для міжнародної співпраці та нових перспектив як для студентів, так і викладачів. Зокрема, Олена Шершньова рекомендує долучатися до грантових проєктів Єропейського союзу (Erasmus +), а також низки платформ, що займаються інформуванням про ті чи інші проєктні/грантові новини. 

«Щоб досягти змін у своєму житті, студент завжди буде цікавитися додатковими можливостями. Найелементарніша можливість для студентів нашого університету — це стати частинкою академічного Братства. Тому що Братство спудеїв - це громадська організація, що має свій специфічний рахунок, від якої можна подавати свої ідеї. Інший варіант — зареєструватися на розсилку інформації кількох платформ. Зокрема: «Гурт», «Простір», «Unistudy», «Studway-можливості», «Громадський простір», «Together- Європейський простір», «Велика Ідея», — додає Олена Шершньова

Детальнішу інформацію про управління проєктами можна знайти на платформі Moodle на відкритих курсах Олени Шершньової «Проєктний менеджмент» та «Управління проєктами».