Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Про збереження культурної спадщини розповіла випускниця Острозької академії, Катерина Плечій

03.11.2021

Для здобувачів освітньої програми «Культурологія» в рамках навчальної дисципліни «Вступ до спеціальності» 3 листопада відбулася онлайн-лекція-бесіда на тему: «Популяризація матеріальної та нематеріальної спадщини творчих особистостей». На захід завітала випускниця Національного університету «Острозька академія», наразі голова ГО “Асоціація культурних ініціатив”, працівниця Відділу культури, молоді та спорту Жовківської міської ради, Катерина Плечій. Зустріч організувала завідувачка кафедри філософії та культурного менеджменту Марія Петрушкевич спільно з відділом з організації роботи зі студентами та випускниками.

Під час лекції спікерка розповіла про професію культуролога, створення громадської організації, її можливості в культурній сфері та реалізовані проєкти.

«Організація є ще досить молодою, але маємо вже непогане резюме вдалих реалізованих проєктів. Ідея створити цю громадську організацію виникла тоді, коли я працювала в Державному історико-архітектурному заповіднику в м. Жовкві. Мій практичний досвід допоміг зрозуміти, що культуролога формує середовище. Передусім – це навчальний заклад, який виховує, дає певний багаж знань. По-друге, це середовище, куди ти потрапляєш після випуску»,

зазначила Катерина Плечій.

Спікерка зауважила, що громадська організація “Асоціація культурних ініціатив” обрала промоцію збереження й популяризації спадщини та мистецькі й освітні проєкти. Також гостя розповіла про перший проєкт, реалізований ГО. Це «Літня школа для молоді – «Охорона культурної спадщини – моя справа». 

Катерина Плечій наголошує:

«Це не школа, яка дасть вам диплом культуролога чи фахівця іншої галузі. Це спілкування, величезний досвід роботи з професіоналами, можливість побачити ініціативи в дії. Це простір, де навчаються та навчають».

Метою цього проєкту є виховання свідомої й активної молоді, громадян, здатних брати на себе відповідальність за добробут і благоустрій у своєму місті й країні. Також – підвищення обізнаності в архітектурній і культурній спадщині, збереження її для подальших поколінь

«Цього року ми охопили 4 райони Львівської області (20 міст, містечок і сіл), понад 50 локацій усього. Залучено вже понад 40 експертів. Ми зробили акцент на тренінгах, були не лише виїзні заняття. Також було проведено тренінг із проєктного менеджменту. Не лише учні і студенти-початківці, але й люди, які вже реалізували себе в певній діяльності, стали учасниками проєкиту: музейні працівники, реставратори, архітектори, проєктні менеджери, громадські активісти, які працюють у галузі збереження спадщини»,

додала Катерина Плечій.

Враженнями від зустрічі поділилася студентка 5 курсу Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарного менеджменту Ольга Німець:

«Як випускниця бакалаврату культурології, відзначаю цінність зустрічі, тому що спеціальність “Культурологія” має безліч напрямків для майбутнього працевлаштування. Важливо ще в студентські роки визначитися з напрямком, щоб напрацювати певні навички. Такі зустрічі показують саме практичний складник. Як ми сьогодні почули, – це робота з охороною культурної спадщини та в громадських організаціях».