Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«Open partes»: лекція, майстер-клас та концерт партесних хорових творів в Острозі

01.10.2021

8 та 9 жовтня в Острозі у партнерстві з Національним університетом «Острозька академія» пройде освітній проєкт «Open partes. Комунікація без меж» відбудуться лекція, майстер-клас та концерт, що презентують партесну хорову музику. Організатори – незалежна платформа Open Opera Ukraine – мають на меті популяризувати унікальну й мало знану українську музичну спадщину доби бароко.

Open Opera Ukraine продовжує реалізовувати масштабний проєкт «Musica sacra Ukraina: партесний вимір». Проєкт цілісно досліджує одну з найбільш вагомих, самобутніх та маловивчених частин української музичної історії – багатоголосний (партесний) український спів XVII- XVIII століття. Саме даний період позначив радикальні зміни у музичній царині: до традиційного для церковної практики одноголосного співу додалося багатоголосся. Перетин західних тенденцій та локальна традиція утворили в партесній музиці дивовижний синтез, який дозволяє говорити про феномен українського музичного бароко. 

Результатом спільної роботи науковців-музикологів, культуртреґерів та виконавців став записаний вокальним ансамблем Open Opera Ukraine аудіодиск «Musica sacra Ukraina». Для презентації партесного спадку в Україні та світі було створено двомовний українсько-англійський сайт http://lab.openopera.com.ua/. З великим успіхом влітку цього року відбулися концерти у Києві та Одесі.

Потреба поділитися досвідом, набутим у роботі над партесами, спонукала ініціювати освітній проєкт «Open partes. Комунікація без меж», який підтримав Український культурний фонд. Проєкт має на меті привернути увагу до партесного співу, сприяти входженню більшого числа партесних творів до навчальних програм закладів мистецької освіти, до репертуару якнайширшого кола українських хорових колективів. Майстер-класи, лекції та концерти, окрім Острога, відбудуться також у Чернігові (1-2 жовтня), Кривому Розі (14-15 жовтня) та Сєвєродонецьку (21-22 жовтня). 

В Острозі партнером проєкту «Open partes» є Національний університет «Острозька академія». 

«Проєкт “Open partes. Комунікація без меж” ставить перед собою важливу просвітницьку мету – познайомити молодих людей, науковців, громадян з партесним співом, – зазначив ректор ОА, доктор наук, Герой України Ігор Демидович Пасічник. – Відновлення традицій, які зародились у давнину, є частиною інституційної ідентичності Національного університету “Острозька академія”. З моменту заснування у XVI столітті Острозька академія була потужним культурним, історичним та релігійним осередком. Підтвердженням цього є особиста участь мецената князя Острозького в церковних співах та написанні церковних музичних творів. Зважаючи на історико-культурний контекст можемо припустити, що в Острозі того часу звучали партеси. Сучасність університету, в свою чергу, будується на культурній та освітній традиції, що бере початок у XVI столітті, і виражається через гасло “Традиція, що творить майбутнє”. 

Одним із найкращих методів відновлення традиції партесного співу є знайомство у реальному часі. Завдяки цьому слухачі навіть не розуміючи усієї глибини та сенсів, які закладені у цих творах можуть отримати перший неповторний досвід, який відкриє для них світ партесу».

 

8 жовтня у великій залі Культурно-мистецького центру Національного університету «Острозька академія» відбудеться лекція наукової консультантки проєкту Євгенії Ігнатенко «Партесні твори в лабораторії Musica sacra Ukraina: від рукопису до виконання». Також вокальний ансамбль Open Opera Ukraine під орудою художньої керівниці проєкту Наталії Хмілевської представить програму партесних концертів Миколи Дилецького та анонімних авторів XVIIІ століття. 

Посилання на реєстрацію - shorturl.at/dfuIV

 

9 жовтня у приміщенні Арт-кластеру Національного університету «Острозька академія» пройде майстер-клас з партесного співу. До активної участі залучено молодіжний парафіяльний хор Свято-Воскресенської церкви міста Острог (регент – Тетяна Царук).

Посилання на реєстрацію - shorturl.at/acvB3

 

Вхід на всі заходи проєкту «Open partes: комунікація без меж» є вільним за попередньою реєстрацією.