Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії говорили про письменника Олеся Ульяненка

01.04.2021

У Національному університеті «Острозька академія» 1 квітня відбулася онлайн-лекція «Там, де Ульяненко…». Спікерами зустрічі стали член Європейської кіноакадемії, лауреат національної премії імені О. Довженка, укладач книги та автор сценарію однойменного фільму «Ульяненко без цензури» Мирослав Слабошпицький та доктор філологічних наук, професор катедри русистики та східноєвропейських студій Університету Коменського у Братиславі Фелікс Штейнбук. Модераторкою події була докторка філологічних наук, доцентка Олександра Вісич. Зустріч організована катедрою української мови і літератури Національного університету «Острозька академія». 

Олесь Ульяненко український письменник, культурний та громадський діяч, наймолодший лауреат Малої Шевченківської премії, яку отримав за роман «Сталінка». За своє життя написав понад 20 творів, які перекладені німецької, вірменською, угорської, англійською та іншими мовами. 

«Сьогодні на зустрічі присутні студенти філологи, магістри та викладачі, які вивчають сучасну українську літературу. Олесь Ульяненко неординарний, сміливий та цікавий письменник, про якого потрібно знати та пам’ятати», — розповіла Олександра Вісич.

Мирослав Слабошипський близький друг та шанувальник творчості Олеся Ульяненка розповів про його особистість:

«На мою думку, Ульяненко був одним із 3-х фундаторів сучасної української літератури. Цікавий факт, але він був чи не єдиним письменником без філологічної освіти. Тому його важко читати та перекладати. Ми з ним познайомилися в 1996 році. Він любив читати детективи, кіно, пінг-понг та був релігійним. Олесь Ульяненко був одним із борців української літератури», — додав Мирослав Слабошипський

Фелікс Штейнбук розповів про основну проблему сприйняття української літератури та твори Олеся Ульяненка. 

«Олесь Ульяненко у своїх романах пише відверто та мужньо. На мою думку, оповідання «Молитва» найкраще розкриває талант письменника. Тому, якщо хочете читати хорошу українську прозу — читайте Ульяненка», — додав Фелікс Штейнбук