Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії обговорювали філософію Георга Гегеля

29.11.2020

У Національному університеті «Острозька академія» 26 листопада кафедра культурології та філософії організувала круглий стіл з нагоди Всесвітнього дня філософії. Із доповідями виступили студенти, аспіранти та викладачі кафедри. Темою обрали філософське вчення Георга Вільгельма Фрідріха Гегеля та його місце в сучасності.

Декан гуманітарного факультету, кандидат філософських наук, доцент Максим Карповець розпочав роботу круглого столу вітальним словом і зазначив кілька тез щодо свого бачення культової постаті Гегеля. 

«Георг Гегель спроєктував початок некласичної філософії. Це унікальна особистість, яка має особливе значення на інтелектуальній карті усієї Європи та за її межами. Його роботи характеризуються винятковою широтою та глибиною змісту, важливістю та багатогранністю поставлених проблем», — зауважим Максим Карповець.

«Без Гегелівської філософії не було б і сучасної Німеччини. Я цілком погоджуюся з думкою німецького дослідника Генріха Волкова який зазначив, що перші ніж Отто фон Бісмарк об’єднав «залізною рукою» німецькі землі в єдину державу, вона була уже об’єднана філософією права Георга Гегеля», — додав завідувач кафедри культурології та філософії, доктор філософських наук, професор Микола Зайцев.

Цьогоріч учасники Всеукраїнського конкурсу есе з філософії, який був присвячений ідеям Гегеля, долучились до круглого столу. Організатори конкурсу виголосили та привітали переможців. 

«Ми отримали 40 есе від школярів із 15-ти областей України. Нас дуже вразила якість робіт, зокрема відсутність плагіату. Приємно читати хороші думки та бачити зацікавлення школярів до філософії», — розповіла координаторка конкурсу Ольга Німець.

За підсумками результатів конкурсу, перше місце отримала Анна Будовська – учениця Педагогічного фахового коледжу комунального закладу вищої освіти «Хортицька національна навчально реабілітаційна академія» Запорізької області; друге місце посів Марко Орлов – учень Комунального закладу освіти «Середня загальноосвітня школа №91» Дніпропетровської області; третє місце одержала Вікторія Гродська – учениця Шумського ліцею Тернопільської області. 

«Ми дякуємо учасникам конкурсу за співпрацю та запрошуємо долучатись до наступних проєктів. Слідкуйте за нашими сторінками у соціальних мережах», — зазначають організатори конкурсу. 

Покликання на Facebook-сторінку кафедри культурології та філософії: https://www.facebook.com/124995411523833/