Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«Пазл» образу Василя-Костянтина Острозького

29.02.2020

В Острозькій академії 29 лютого вшанували 494-річницю видатного князя театралізованою екскурсією

Відомо, що князь народився в лютому після свята Громниці (Стрітення) і помер у цьому ж місяці. Нагадаємо, що Василь-Костянтин Острозький — це український князь, магнат, воєнний, політичний та культурно-освітній діяч, меценат, один із найзаможніших і найвпливовіших магнатів Великого Князівства Литовського у Речі Посполитій, сенатор Речі Посполитої і засновник Острозької академії. Часи князювання Василя-Костянтина Острозького характеризувалися значним розквітом української культури та освіченості народу. Завдяки його зусиллям Острог став центром національної та духовної експансії.

Із нагоди вшанування пам’яті видатного князя Музей історії Острозької академії спільно зі студентами-волонтерами організували театралізовану екскурсію «Славний на всі часи чоловік — князь Василь-Костянтин Острозький».

«Для нас це був певний виклик, адже представити біографію князя в такому форматі непросто, утім ми вирішили підійти до цього креативно і показати не лише Острозького, а й усіх героїв його доби. Через долю цих людей, їхнє ставлення до князя, ми склали пазл Василя-Костянтина Острозького як людини. В основному ми знаємо про нього як про засновника Острозької академії, багатого чоловіка, політика, некоронованого короля Руси-України. Утім, за цими титулами була звичайна людина з певними рисами характеру, можливо, своїми сумнівами і страхами», — розповідає директорка музею Анастасія Хеленюк.

Екскурсія розпочалася з розповіді невідомого острозького літописця про батька Василя-Костянтина Острозького — Костянтина Івановича, а також про його старшого брата Іллю. Далі перед відвідувачами з’явився театралізований персонаж матері князя Олександри Слуцької, яка розповіла про дитинство Василя-Костянтина. Фактично вона виховувала сина сама, адже батько Острозького помер, коли йому було лише чотири роки. Це також певною мірою повпливало на формування особистості князя. Далі відвідувачі ознайомилися з родоводом Острозьких, із князем як воєнним і політичним діячем.

Цікавий сюжет театралізованої екскурсії — це жінки в житті Василя-Костянтина Острозького. Так склалося, що з ним пов’язані три ключових персонажі жіночого роду. Перша — це Беата Костелецька — дружина його брата Іллі, з якою Василь-Костянтин мав постійні суперечки щодо володінь, друга — його племінниця Гальшка Острозька, за допомогою якої він намагався вирішити свої майнові справи. І третя — це Софія Тарновська — єдина дружина Василя-Костянтина Острозького, адже після її смерті князь так і не одружився, проживши ще 38 років.

Відвідувачі екскурсії також зустрілися з персонажем Дем’яна Наливайка, який був не тільки поетом і викладачем Острозької академії, а й духівником князя Василя-Костянтина Острозького і знав дуже багато про його внутрішній світ. У Центрі стародруків університету можна було більше дізнатися про князя як засновника Острозької академії та друкарні, в якій побачила світ Острозька Біблія (1581 р.).

Фінальним пунктом екскурсії був студентсько-викладацький храм. До відвідувачів вийшов театральний образ самого князя Василя-Костянтина Острозького — православної глибоко віруючої людини, яка толерантно ставилася й до інших віросповідань. Під славнозвісну «Стихиру» Острозького наспіву XVI ст. прозвучала молитва князя, опублікована в Острозькій Біблії.

«Ми щиро віримо, що всі, хто дотичні до Острога й Острозької академії, в собі несуть часточку душі князя Василя-Костянтина Острозького», — стверджує Анастасія Хеленюк.

Крім цього, на відвідувачів чекав інтерактив — пам’ятна фотосесія з театралізованими героями в підземній мистецькій галереї Острозької академії.

«Для мене Василь-Костянтин Острозький є однією з небагатьох державотворчих постатей в історії України, яка все своє життя присвятила розбудові нашої держави. Детально про діяльність князя я дізнався після вступу до Острозької академії, і так склалося, що його особистість супроводжує мене донині, адже, граючи роль Василя-Костянтина, я зустрічав делегації та гостей в університеті, перемагав у конкурсі «Князь Острозький», організованому на честь його світлої пам’яті. Сьогодні на екскурсії вкотре переконався, що Василь-Костянтин Острозький був глибоко віруючою, високо інтелектуальною людиною з нелегкою особистою долею, яка все своє життя прагнула до розвитку і зміцнення України», — ділиться враженнями голова Острозької райдержадміністрації Олександр Харчук.