Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Як запобігти плагіату в студентських роботах

28.10.2020

У Національному університеті «Острозька академія», в межах тижня академічної доброчесності, 28 жовтня відбувся науковий онлайн-семінар для магістрантів та аспірантів «Запобігання плагіату та дотримання авторських прав». Модерував захід проректор з науково-педагогічної роботи, доктор філософських наук, професор Дмитро Шевчук

Відповідно до статті 42 Закону України «Про освіту», академічна доброчесність – це сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень. 

«Дотримання академічної доброчесності є дуже важливим моментом. Я впевнений, що кожному із вас приємно мати справу з лікарем чи юристом, кваліфікація якого підтверджена справжнім дипломом. Суттєвим є те, щоб цей документ про освіту був оправданий наявністю потрібних вмінь та навичок, адже це впливає на долі людей. Якщо апелювати до кодексу, то навіть дрібне списування чи підказування є формами нечесного здобуття результатів і відповідно проявом академічної недоброчесності. Це головна засада, яку ми транслюємо в нашу університетську культуру», – зазначив Дмитро Шевчук

До проявів академічної доброчесності належать:

  • самостійне виконання навчальних завдань, завдань поточного та підсумкового контролю результатів навчання (для осіб з особливими освітніми потребами ця вимога застосовується з урахуванням їх індивідуальних потреб та можливостей); 
  • покликання на джерела інформації у разі використання ідей, тверджень, відомостей;
  • дотримання норм законодавства про авторське право;
  • надання достовірної інформації про результати власної навчальної (наукової, творчої) діяльності.

За умов використання тексту чужого авторства у своєму матеріалі, необхідно дотримуватися правил цитування. Виклад думок, ідей автора своїми словами, способом перефразування та узагальнення так само, як пряме використання першоджерела, є цитуванням. Для запобігання академічного плагіату є обов’язковим: 

  • тест цитати береться у лапки, наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі;
  • цитування повинно бути повним, без скорочення авторського тексту і без перекручень думок автора;
  • пропуск слів, речень, абзаців при цитуванні допускається без перекручення авторського тексту і позначається трьома крапками;
  • кожна цитата обов’язково супроводжується покликанням на джерело.

У подальшому робота студента перевіряється на плагіат з допомогою програми «Unicheck», яка знаходить текстові збіги та розпізнає маніпуляції з текстом за лічені хвилини, допомагаючи швидко знайти неоригінальний текст. 

Академічна доброчесність - це свідомий вибір кожного студента. Одержання якісної освіти передбачає особисту відповідальність щодо дотримання засад кодексу та формування якісної культури справжніх фахівців обраної справи. Важливо розуміти, що чесність і ретельність у виконанні письмових робіт, досліджень є запорукою вашого успіху.