Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Науково-практичний онлайн-семінар «Імплементація законодавчих змін у сфері управління публічними фінансами в Україні» для працівників Головного управління Державної казначейської служби України в Рівненській області

25.09.2020

24-25 вересня викладачі Національного університету «Острозька академія» провели науково-практичний онлайн-семінар «Імплементація законодавчих змін у сфері управління публічними фінансами в Україні» для працівників Головного управління Державної казначейської служби України в Рівненській області.

Лекторами семінару стали провідні фахівці Острозької академії, які мають досвід у тренінговій діяльності. Зокрема, доктор економічних наук, доцент кафедри фінансів, обліку і аудиту, заступник декана економічного факультету з навчально-наукової роботи Ольга Дем’янчук розкрила особливості правового регулювання бюджету та бюджетного процесу в Україні, доступу до публічної інформації у бюджетній сфері: проблеми державного регулювання. 

«Сьогодні у процесі імплементації законодавчих змін у сфері управління публічними фінансами в Україні, в бюджетний процес впроваджено нові та важливі методи бюджетного планування: середньострокове, гендерно-орієнтоване, програмно-цільове, партиципаторне, що забезпечує підвищення ефективності формування та використання бюджетних коштів на державному та місцевому рівні. 

У контексті бюджетних реформ, процесу децентралізації та реформ адміністративно-територіально устрою важливим є питання доступу до публічної інформації. Згідно нормативно-правового законодавства було розглянуто основні ключові положення: хто повинен забезпечувати цей доступ, яка співпраця має бути між державною установою та юридичними чи фізичними особами щодо доступу до публічної інформації, які при цьому використовуються форми запитів. Обізнаність усіх суб’єктів відносин у сфері публічних фінансів, підвищує ефективність та прозорість їх формування та використання.» - зазначила Ольга Дем’янчук.

Кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри української мови та літератури Зоя Столяр розповіла про культуру мовлення державного службовця у контексті імплементації Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

«Підвищення рівня мовленнєвої культури держслужбовців, професійна діяльність яких передусім відбувається через спілкування (усно й писемно), є нагальним питанням сьогодення. А тому наявність змістового модуля з культури мови і мовлення в курсах підвищення кваліфікації фахівців Головного управління Державної казначейської служби України в Рівненській області є важливим кроком до формування особистісного й державного мовного іміджу.» - зауважила Зоя Столяр.

Кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри цивільно-правових дисциплін Ольга Балацька обговорювала із держслужбовцями питання відповідальності за вчинені правопорушення при використанні бюджетних коштів.

Помічник ректора зі стратегічного розвитку та забезпечення якості освіти, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, обліку і аудиту Юлія Шулик розповіла про фінансовий контроль як основу ефективного бюджетного процесу та розкрила сучасні підходи до формування компетентностей фахівців бюджетної сфери.

Організатор семінару від університету декан економічного факультету, доктор економічних наук, доцент Людмила Козак подякувала начальнику Головного управління Державної казначейської служби України у Рівненській області Миколі Костюку за плідну співпрацю та наголосила, що це вже другий успішно проведений науково-практичний семінар, який дає можливість державним службовцям та викладачам університету зростати професійно разом. 

«Ми маємо досвід успішної співпраці з головними управліннями Державної казначейської служби України в усіх областях країни та місті Києві.

У 2020 році Державній казначейській службі України виповнилося 25 років, як і відродженому Національному університету «Острозька академія» у 2019 році. Але це не єдина наша спільна риса. Ефективна співпраця між установами ґрунтується на максимально відповідальному ставленні до своєї роботи, здійсненні ефективної діяльності з метою забезпечення фінансової безпеки та розвитку України.

Усьому колективу Державної казначейської служби України на чолі з головою Тетяною Слюз від ректорату, професорсько-викладацького складу та студентів Національного університету «Острозька академія» бажаємо й надалі з усталеними системними підходами реалізовувати державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів і впроваджувати інноваційний досвід, який є і надалі буде прикладом для казначейських служб інших країн світу» – зауважила помічник ректора з освітнього менеджменту, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, обліку і аудиту Юлія Харчук.

По закінченню семінару усі держслужбовці отримали сертифікати учасників.