Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Петро Ричков презентував книгу про архітектора князів Любомирських

25.02.2020

У Національному університеті «Острозька академія» 25 лютого Петро Ричков презентував монографію «Архітектор Ян Якуб Бургіньйон. Творча спадщина», присвячену доробкові архітектора князів Любомирських, доби ХVIII століття.

Петро Ричков – доктор архітектури, професор кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП, професор кафедри консервації пам’яток Люблінської Політехніки, що у Польщі. Завдяки віднайденій у Санкт-Петербурзі мапі Рівного, розпочав роботу над дослідженням мистецької спадщини архітектора, художника, садівника Яна Якуба Бургіньйона. 

«Бургіньйон залишив таку спадщину,  яка допомагає зараз нам ідентифікуватися в просторі. Для нас як мешканців Рівненщини та Волині, ці знання сприяють самоусвідомленню у сфері архітектурного мистецтва. Досліджувати історію архітектури – це відкривати культуру минулого, та знання того, що було до нас. Ця дослідницька праця може стати своєрідним містком від сучасників для майбутніх поціновувачів мистецтва архітектури», - розповів автор монографії Петро Ричков

Значна частина творчого життя Яна Бургіньйона була пов’язана з містом Рівне, де він багато років працював при дворі князів Любомирських. Архітектор був автором унікального картографічного і мистецького документу «План замку, садів, парку та частини міста Ровно», який включає відтворення більшої частини міста, а також 19 унікальних акварельних малюнків, що зображають різноманітні сюжети архітектурно-ландшафтного благоустрою резиденційного середовища.

Також Ян Бургіньйон є автором декількох живописних та графічних творів, пов’язаних з Вишневцем, Острогом, Почаєвом та Гуменниками Рівненського району. 

«Книга демонструє локалізацію Рівного в XVII-XVIII століття, а також залишки архітектурних споруд, які залишилися там. Для нас дуже сприятливим є те, що книга Бургіньйона завершується оригінальною роботою Острозького замку. Адже ми зараз працюємо над тим, щоб показати Острозьку браму рівнянам. У монографії Петра Рачкова дуже цікаво досліджувати частину архітектурного мистецтва Острожчини - це дещо схоже на детектив», − зауважив художник-реставратор, мистецтвознавець, історик Микола Бендюк

До слова, основі плану Яна Бургіньйона, під керівництвом Пичкова Ричкова у 1989 році виготовили макетну реконструкцію «Місто Рівне в кінці XVIII ст.», що нині розміщена у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.