Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Мандрівка «Стежками Афону» Василя Красьохи

24.03.2020

У мистецькій галереї Національного університету «Острозька академія» нещодавно відкрилася виставка заслуженого художника України Василя Красьохи «Стежками Афону», яку можна відвідати в режимі онлайн.

«Василь Красьоха унікальний тим, що має здатність дуже швидко писати картини. За день він може написати десятки ескізів і потім на їхній основі створити якісні мистецькі роботи. За дві поїздки у 2018 — 2019 роках художникові вдалося відвідати всі двадцять монастирів Афону і показати їх з різних ракурсів на своїх картинах», — зазначив мистецтвознавець Микола Бендюк.

Свята Гора Афон — це місце, яке заборонено відвідувати жінкам, а чоловіки можуть потрапити туди вкрай рідко й оглянути лише декілька монастирів. Побачити всі двадцять святинь майже нікому нереально. На території заборонено фотографувати, втім Василь Красьоха отримав дозвіл писати картини.

На виставці також представлені невеликі етюди головних соборних храмів кожного монастиря, їхній внутрішній інтер’єр та портрети монахів, які Красьоха написав зі замальовок. Крім цього, на одній із робіт художник зобразив пейзаж Андріївського скиту, який заснував українець за походженням — Паїсій Величковський.

Виставка об’їхала всю Україну, а в Острозькій академії художник планував її завершити й подарувати роботи для університету. Втім, зацікавлення в експозиції виставки виявили інші міста, тому після закінчення навчального року, наприкінці червня, вона далі помандрує Україною.

У період карантину всі охочі можуть побачити роботи Василя Красьохи в інтернеті завдяки панорамному туру авторства Андрія Малюського за покликанням: 

https://townimagestudio.com.ua/krasiokha/

ДОВІДКА

Василь Красьоха — український художник-живописець, член Національної спілки художників України (1984), заслужений художник України (2014). Він автор більш ніж тисячі самобутніх картин та серій робіт, зокрема «Волинь», «Карпати», «Сакральна буденність», «Рідні обрії», «Православні храми України» та багатьох інших полотен, які вирізняються, передусім, духовним наповненням і змістом.