Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Відкриті лекції з цифрової гуманітаристики в НаУОА

23.12.2020

Протягом листопада-грудня 2020 року в Національному університеті «Острозька академія» відбулися відкриті лекції з цифрової гуманітаристики. Лекції були прочитані викладачем Університету ім. Марії Кюрі-Склодовської д-ром Радославом Бомбою. Заняття відбувалися онлайн і були доступні не лише для викладачів та студентів НаУОА, але й науковцям та викладачам з інших університетів. У цілому в лекціях взяли участь близько 100 осіб. 

Цикл лекцій д-ра Радослава Бомби мав загальну назву «Гуманітаристики в часи цифрової культури. Вступ до цифрової гуманітаристики». Слухачам було представлено комплексний вступ до цифрової гуманітаристики. Зокрема, лектор познайомив учасників із історією цього феномену, його еволюцією, а також основними сучасними проявами. Серед представлених тем увагу було зосереджено також на нових методах досліджень, які можуть застосовуватися гуманітаріями: аналіз цифрових слідів, big data, дослідження сучасних медіа. Радослав Бомба продемонстрував також можливості застосування цифрової гуманітаристики до вивчення традиційних проблем зі сфери літературознавства, історії, культурології. Значну увагу в лекціях було присвячено характеристиці нових парадигм культурологічних досліджень, які постали на ґрунті цифрової гуманітаристики у зв’язку із розвитком нової культурної аналітики та науки про мережі. Окремі лекції стовувалися таких явищ як медіалаби, журналістика даних, гейміфікація. 

«Цифрова гуманітаристика сьогодні є сферою досліджень, яка надзвичайно інтенсивно розвивається. Найвідоміші університети світу – Стенфорд, Гарвард, Кембрідж – створили власні лабораторії, в яких проводяться дослідження, пов’язані з імплементацією цифрових технологій у різні сфери гуманітарних досліджень. Слід зазначити, що це не лише дослідження нових медіа. Цифрова гуманітаристика здобуває все більшого застосування в історичних, археологічних, лінгвістичних та літературознавчих досліджень. Дуже часто завдяки використанню цифрових технологій в межах традиційних дисциплін та підходів вдається досягнути нових, неочікуваних результатів», зазначив д-р Радослав Бомба.

«Цифрова гуманітаристика сьогодні дійсно надзвичайно перспективний напрям досліджень. Нові підходи до проблем культурології, філософії, літературознавства, філології, які пов’язані із використанням цифрових технологій, дозволяють не лише осучаснити гуманітарні науки, але й закласти основи для їхнього розвитку у майбутньому. Лекції д-ра Радослава Бомби були проведені на високому професійному рівні і користувалися високим зацікавленням з боку науковців, викладачів та студентів не лише нашого університету, але й інших наукових та освітніх інституцій України», зазначив проректор з науково-педагогічної роботи НаУОА, професор Дмитро Шевчук, який виступив організатором циклу відкритих лекцій з цифрової гуманітаристики.