Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Магістри психології навчались майстерності коучингу

23.09.2020

У Національному університеті «Острозька академія» 22 вересня відбувся онлайн-семінар студентів-магістрантів спеціальності «Психологія» разом із запрошеною спікеркою, коучем-практиком Вікторією Пітель у рамках навчальної дисципліни «Практична андрогогіка та акмеологія». Модерувала захід докторка психологічних наук, професорка кафедри психології та педагогіки, директорка НЦ «Інститут саногенної педагогіки та психології» Галина Гандзілевська

Упродовж зустрічі було розглянуто поняття «коучингу» та основних аспектів професійної діяльності коуча. Пані Вікторія поділилася особистими методиками роботи з клієнтами та цінними порадами, які спроможні допомогти майбутнім фахівцям психології. 

Коучинг – це метод здійснення консалтингу й тренінгу, в якому спеціальна людина, «коуч», допомагає іншим людям досягнути певної цілі в професії чи в особистому житті. На відміну від наставництва, коучинг зосереджується на досягненні конкретної цілі способом, який людині належить зрозуміти самотужки. Завдання коуча полягає передусім у допомозі з відшукування цього способу. Джерела коучингу лежать у спортивному тренерстві, позитивній, когнітивній та організаційній психології, в уявленні про усвідомлене життя й можливостях постійного й цілеспрямованого розвитку людини.

«Професія коуча ще досить маловідома на теренах України, але уже цілком затребувана. Виходячи зі свого досвіду, я можу сказати, що нашим основним завданням є побачити і «підсвітити» в людині позитивний потенціал, використовуючи спеціальні знання і навички. Робота коуча та клієта є партнерським «танцем», що дозволяє останньому усвідомити та прийняти свій потенціал за досить короткий термін трансформації – від 3 до 6 місяців. Головне правило професійного коуча – віра у свого клієнта та у достатню кількість його внутрішніх ресурсів для успішних змін» – зазначила Вікторія Пітель

Також спікерка розповіла про особливу тенденцію, яку помічає в особистій практиці: більша половина клієнтів не вміють правильно мріяти, та перебувають під тяжким впливом минулого. Аби позбутися обмежувальних паттернів пані Вікторія використовує низку психологічних інструментів, які здатні вивести людину на вищий рівень свідомості та почуватися вільно щодо вираження думок, мрій та власної позиції. Але для такого процесу необхідною складовою є особиста готовність клієнта до змін. 

Для вдалої та оптимізованої роботи коучем Вікторія Пітель рекомендує застосовувати у свою діяльність принципи тайм-менеджменту та ранкового програмування. Щодо особистого розвитку, то вдалим ключем слугуватиме власних цілей та чітке простеження їх досягнення. Для цього, необхідно прокачувати навики самодисципліни. 

«Навчальна дисципліна «Практична андрогогіка та акмеологія» призначена для ознайомлення майбутніх психологів з проблемою реалізації акмеологічного потенціалу особистості у зрілому віці. Особливу увагу приділено концептам «освіта для дорослих», «самоосвіта та саморозиток», зокрема «навчанню протягом життя», «розширеному» та «адаптивному» навчанню Разом з тим, завдання дисципліни передбачають формування готовності і здатності використовувати різні методи та техніки як для власного саморозвитку, так й для психолого-акмеологічного супроводу інших. Для цього на заняття ми запрошуємо практиків-професіоналів своєї справи, які мають бажання поділитись зі студентами власним досвідом. А тому я дуже вдячна пані Вікторії, яка є професійним коучем, що погодилась розповісти про осбливості і специфіку своєї професії, та презентувала техніки коучингу, які студенти можуть використовувати для власного саморозвитку», – прокоментувала Галина Гандзілевська

«Висловлюю подяку Галині Борисівні Гандзілевській за можливість поспілкуватись із професійним коучем. Під час семінару було відчутно, що пані Вікторія має чималий досвід. Особливо це простежувалось тоді, коли одногрупники швидко отримували чіткі та змістовні відповіді на актуальні запитання. Також приємним було почути від фахівця коучингу практичні поради, з особистого буденного життя. Щиро дякую Вікторії Пітель за цікаву та пізнавальну дискусію», – розповів студент 5 курсу спеціальності «Психологія» Ростислав Поцікайло.