Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Наші студенти за кордоном в умовах карантину

22.05.2020

У цей нелегкий час, коли всі обмежені в своїх діях та планах, варто пам’ятати про те, що ми можемо бути корисними і наші слова та досвід мають неабияку вагу. 

Національний університет «Острозька академія» піклується про своїх студентів та робить усе можливе, щоб убезпечити їх зараз та в майбутньому. На жаль, глобальний карантин став на заваді багатьох ініціатив та проєктів, учасниками яких є спудеї Острозької академії. Деяких з них він застав у інших країнах, куди студенти нашого університету відправилися в різних міжнародних обмінних програм.

Ми поспілкувалися зі студентками Острозької академії, які опинилися за кордоном, коли світ переживає унікальний етап – глобальну ізоляцію, та попросили поділитися їхнім досвідом навчання в таких умовах.

Студентка 3 курсу факультету політико-інформаційного менеджменту, Діана Гуцевич, яку карантин застав в м. Катовіце, Польща, зазначає:

«Зараз я навчаюся за обмінною програмою Erasmus+ у Сілезькому університеті. Не можу сказати, що звикати до дистанційного навчання було легко, але завдяки хорошій організації та постійному контакту викладачів зі студентами, заняття проходять на якнайкращому рівні. Адміністрація університету повідомила, що скоріше за все, заняття проходитимуть у віддаленому режимі до кінця навчального семестру. Проте, я вирішила залишитися у Польщі до закінчення обмінної програми. Мені подобається ця країна. Тут привітні люди, а одногрупники завжди готові допомогти.»

Для спудеїв Острозької академії вона радить бути впевненими у своїх силах і брати участь у обмінних програмах та отримувати нові знання. «Бажаю нам терпіння та натхнення навчатись у нових умовах. Це безцінний досвід, що робить мене сильнішою у ці важкі для всього світу часи. Надіюсь, що повернувшись до рідної Острозької академії ми всі зможемо продовжити наше навчання наживо у аудиторіях.»

Інна-Марія Гавінська, студентка 4 курсу факультету міжнародних відносин, ділиться своєю історією:

«Моє навчання за обміном в рамках Erasmus+ проходить в Університеті Хаен у м. Хаен, Іспанія. Адміністрація університету із самого початку пандемії забезпечувала студентів необхідною інформацією про способи захисту, кількість заражень, в одному з корпусів на початку березня діяв так званий «медичний пункт», де лікарі вимірювали температуру тим, хто до них звертався. Навчання повністю дистанційне, найчастіше викладачі надсилають навчальні матеріали, завдання і встановлюють дедлайн.»

Студентам Острозької академії студентка бажає здоров'я та просить не втрачати оптимізму та віри у те, що все налагодиться. «Спудеї, ходіть (підключайтеся) на пари, готуйтеся до сесії та зробіть те, на що вам так довго не вистачало часу. Наприклад, постановіть собі за день виконати кілька корисних і приємних справ: спроєктувати ракету, почати вивчення якоїсь іноземної мови чи навіть підсмажити яєчню. Найкраще, що ми зараз зможемо зробити для світу та інших, - це турбуватися про себе.»

Своє рішення продовжити навчання за кордоном вона пояснює так:

«Насамперед я не хотіла наражати на небезпеку ні рідних, ні людей, з якими мені б довелося летіти додому. Я знала, що могла бути потенційним переносником вірусу, оскільки контактувала з великою кількістю людей впродовж попередніх двох тижнів. Мені б у будь-якому випадку довелося добиратися, роблячи зупинки у 2-3 містах, так що безпечніше було перейти в режим самоізоляції.»

У схожій ситуації опинилась Надія Симоненко, студентка 3 курсу факультету міжнародних відносин, яка навчається в рамках програми Erasmus+ в Клайпедському державному університеті прикладних наук (КДУПН) у м. Клайпеда, Литва.

«Від моменту проголошення національного карантину університет повністю перейшов на дистанційне навчання за тиждень. З інформаційною підтримкою університету швидко вдалося встановити необхідні додатки на комп’ютер і розібратися в них. Нараз ми продовжуємо вчитися дистанційно і таким же чином закінчимо семестр. Викладачі реагують на ситуацію з розумінням, корегують спосіб викладання відповідно до вимог ситуації. Також, нас не залишають без підтримки – як інформаційної, так і моральної, адже всі ми в однакових умовах соціальної ізоляції, і добрі слова або запитання про стан справ можуть врятувати настрій на цілий день.»

Надія теж вирішила залишитися за кордоном, хвилюючись про благополуччя рідних та друзів. Студентка бажає усім залишатися в доброму гуморі та позитивно налаштованими та закликає: «Єдине прохання – бережіть себе, не ризикуйте зайвий раз. І комунікуйте – дзвоніть, пишіть, залишайте голосові повідомлення та кидайте меми. У цьому човні ми всі, і разом ми це переживемо.»

Також одну зі студенток Острозької академії пандемія COVID-19 застала в м. Рочестер, США, де вона навчалась у рамках обмінної навчальної програми між НаУОА та Назарет Коледж.

Дарія Іщук, студентка факультет політико-інформаціного менеджменту, розповідає:

«До карантину в Назарет Коледж поставилися дуже відповідально, забезпечили всі умови для безпечного перебування на кампусі. Роздали усе необхідне, в тому числі й маски та рукавички. Початок карантину я провела в США, через те що не мала фізично змоги повернутися додому. Коли оголосили про евакуаційний рейс, вирушила додому, адже семестр закінчився. Самоізоляція давалась порівняно легко, було багато завдань, та друзі поруч. За Україною сумувала і хвилювалась, адже не знала коли матиму змогу повернутися додому. Пандемія застала мене одразу після весняних канікул. Тому місяць я провела в кімнаті з онлайн навчанням замість того, щоб ходити на пари. До того ж планувала відвідати декілька міст, але не вийшло.»

Також Дарія висловлює подяку представникам української громади м. Рочестер та співробітникам Назарет Коледж за допомогу та підтримку під час її перебування в США, а рідній Острозькій академії бажає триматися. «Ми все переживемо разом, головне продовжувати працювати та вірити у краще!»

Усі студенти мусили, на жаль, відмінити омріяні подорожі та обмежити свою діяльність під час карантину, однак вони переконані, що варто шукати хороше та корисне навіть у такій ситуації. Життя не стоїть на місці, постійно з’являються нові можливості розвиватися та відкривати нову, у тому числі на базі НаУОА. 

Слідкуйте за новинами у соцмережах та на сайті, а головне: бережіть себе та своїх близьких! 

Де б вас не застав карантин (удома, в іншому місті України чи за кордоном), пам’ятайте, що Острозька академія любить вас та чекає, коли ми знову разом будемо творити спільне майбутнє!