Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

В Острозькій академії вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

20.02.2020

В Україні 20 лютого відзначають День пам’яті Героїв Небесної Сотні. У Національному університеті «Острозька академія» відбулася низка заходів, присвячених цій трагічній події.

Саме в ці дні під час Революції Гідності 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану. Офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників. 21 лютого на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в траурних промовах назвали «Небесною Сотнею».

Сьогодні у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького відбулася панахида за воїнами Небесної Сотні. Студенти та викладачі вишу молилися, аби в Україні нарешті запанував мир і добробут, а пам’ять загиблих патріотів ніколи не згасала.

«Сьогодні ми вшанували пам’ять воїнів Небесної Сотні. Це герої, які віддали своє життя за наше краще майбутнє. Вони не хотіли жити як раби, а прагнули стати вільними людьми. Як ставиться церква до таких людей? У Святому Письмі сказано: «Немає більшої жертви за ту, коли душу свою хтось покладе за друзів своїх». Тому жертва, яку ці герої віддали на Майдані, є найвищою. Вони зробили найбільше, що могли – віддали власне життя. Ми маємо розуміти, цінувати та пам’ятати про це. Вони мріяли побудувати сильну, гідну, заможну державу. Найкращою пам’яттю для них будуть наші зусилля. Для цього ми маємо вчитися, працювати та молитися за наше майбутнє» − зазначив настоятель храму, протоієрей, професор Василь Жуковський.

У Музеї історії Острозької академії зберігається низка експонатів, пов’язаних з подіями на Майдані: щити, каски, бронежилети, прапорці, з якими мітингували студенти Острозької академії тощо. Упродовж тижня в головному корпусі університету їх можна побачити на виставці «Майдан. Віра в перемогу». Також тут представлені фото Сергія Харченка, випускника НаУОА, який зафіксував найважчі дні Революції Гідності. Головний елемент виставки – панорама Майдану, яка складена зі 130 світлин героїв Небесної сотні.

«У нас є оригінальні речі, які залишилися на Майдані після протестів – каски, біти, щити. Вони були єдиним захистом протестувальників. Фото, відзняті випускниками Острозької академії, відтворюють атмосферу найважливіших днів протестів на тлі панорами Майдану Незалежності. Також цьогоріч ми використали сучасну візуалізацію – екран зі слайд-шоу. Тут ви можете побачити світлини, скріншоти, зображення афіш та оголошень періоду Революції Гідності в Острозі. Таким чином, нам вдалося поєднати загальний контекст Майдану Києва та Острога», – зазначила директор Музею історії Острозької академії, кандидат історичних наук Анастасія Хеленюк.