Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Як в Острозькій академії святкували День студента

17.11.2020

Незважаючи на карантинні обмеження, студенти Національного університету «Острозька академія» зуміли весело й креативно відзначити Міжнародний день студента в режимі онлайн. 

До спудеїв у відеопривітанні звернувся ректор Ігор Пасічник. Також свої вітання різного формату розмістили в соціальних мережах декани, завідувачі кафедр, викладачі. Випускники ж Острозької академії зініціювали флеш-моб, публікуючи найяскравіші світлини зі студентського життя.

«Наші студенти реалізовують себе в навчальній та науковій діяльності, спорті, громадських ініціативах, волонтерстві, беруть участь у різних обмінних програмах та намагаються максимально використати всі можливості, які пропонує Національний університет «Острозька академія». Особливі вітання сьогодні нашим студентам-першокурсникам, які вперше відзначають це свято. Ви стали гармонійною частинкою нашої великої академічної спільноти. Любі спудеї Острозької академії, нехай завжди з Вами будуть вірні друзі, мудрі наставники, рідні та кохані люди! Переконані, що незабаром Ви станете справжніми фахівцями своєї справи! Досягайте успіхів та впевнено йдіть до мети! А Острозька академія завжди буде Вам у цьому сприяти! Зі святом дорогі спудеї!», – йдеться у привітанні ректорату НаУОА.

До Дня студента Музей історії Острозької академії підготував тест «Чи вступили б Ви до Острозької академії в 1995 році?» на основі оригінального вступного іспиту того часу. Вступники повинні були скласти тест з восьми предметів, тому кожен охочий мав можливість відчути себе в ролі перших абітурієнтів Острозької академії. Також музейники запропонували розв’язати задачу з арифметики, над якою мізкували спудеї Острозької академії XVI ст. Ось її переклад із польської: «Один юнак прийшов до дівчат і сказав: «Боже, поможи вам, 30 дівчат». Одна відповіла йому: «Якби нас було стільки, скільки є і ще половина від цього, тоді б нас було 30». Питання: скільки всього було дівчат?».

«Як вчилися студенти Острозької академії у XVI ст.? До наших днів дійшло дуже мало відомостей про навчальний процес того часу, однак, дивом зберігся конспект спудея поч. XVII ст. Завдяки записам у цьому конспекті ми можемо дізнатися, які завдання розв’язували острозькі студенти.  На жаль ми не знаємо імені власника конспекту. Як справжній студент, він вів в одному зошиті декілька предметів: арифметику, астрономію і риторику. Завдяки дослідженню Ігоря Тесленка, ми тепер знаємо зміст усіх записів», – розповідають працівники Музею на своїй фейсбук-сторінці.

Крім цього, співробітники Музею підготували для студентів ще одну невеличку розвагу – нові стікери для телеграму, у яких використали музейні експонати Острозької академії. А Братство спудеїв створило інстаграм-маску «Який ти студент ОА?».

«За ці роки сталося безліч подій, були сльози щастя, переживання за друзів та неймовірна віддача, бо в Острозькій академії без цього ніяк. Ти віддаєш багато, а отримуєш ще більше. Острозька академія – то про любов, підтримку та турботу. Ви неймовірні! Пишаюсь бути однією з вас, вчитись у вас та брати приклад! З Днем студента, любі!», – звернулася до студентів голова Братства спудеїв НаУОА Олександра Олієвська.