Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Якою була радянсько-американська співпраця під час Другої світової війни?

17.06.2020

У рамках проєкту “Відкритий університет” 17 червня відбулася онлайн-презентація книги “Забуті покидьки східного фронту”. Лектор - Сергій Плохій, професор Гарвардського університету, провідний фахівець з історії Центрально-Східної Європи в світі, автор численних монографічних досліджень, що неодноразово нагороджувались як найкращі.

“Термін, який став заголовком книги є реальним. Він вживався американськими льотчиками, пілотами, механіками, які перебували на території України, зокрема в Полтаві, восени 1944 року. Саме вони називали себе “Forgotten bastards of Ukraine” (ред. - Забуті покидьки України). Це були невеликі групи, відірвані від решти армій, флоту та авіаційних сил”. 

Розповідь у книзі розпочинається з кінця 1943 року: 

“Моя книжка про історію радянсько-американської співпраці під час другої світової війни, що відбувалася на теренах України на території трьох авіаційних баз: в Полтаві, Миргороді та Пирятині. Почалася ця історія восени 1943, а закінчилася влітку 1945”.

Сюжет продовжується до кінця 1950-х років через активну участь деяких дійових осіб під час початку холодної війни. Опис не обмежується військовими чи дипломатичними відносинами, а й охоплює особисте життя та контакт американських підрозділів з місцевим населенням. 

Автор спирався на джерела, що раніше були засекреченими: документи радянських спецслужб, що містять спостереження військової контррозвідки й таємної поліції за американцями, які контактували з представниками ВПС Червоної Армії та місцевим населенням, звіти шпигунів, доповіді їхніх очільників і кураторів. 

Наприкінці свого виступу професор Сергій Плохій поділився загальними висновками дослідження:

“Фактично холодна війна та перехід від цього великого альянсу до холодної війни почався не після війни (ред. - Друга світова війна). Він у цій історії почався у 1944-1945 роках на цих авіаційних базах Полтавщини. Хоча ціль була та сама - перемогти нацистську Німеччину, геостратегічні цілі були ті самі, але союзники фактично не змогли працювати спільно. Полтава, Миргород і Пирятин був єдиним випадком за всю історію війни, де радянські та західні союзники жили, працювали і воювали один біля одного. Більше таких випадків у історії Другої світової війни просто немає.

Це показує несумісність політичних культур, одна з яких представляла свободу, а інша - фактично поліційну державу. Це призвело до розвалу цього великого альянсу в Полтаві ще в 1944-1945 роках, задовго до початку холодної війни”. 

Після доповіді відбулось активне обговорення питань, які Автор піднімав у книзі.

Придбати книгу “Забуті покидьки Східного фронту” можна за посиланням - https://bookclub.ua/catalog/books/facts/product.html?id=54168