Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Презентація навчального посібника «Нариси воєнно-політичної історії України» (Острог, 2020)

12.05.2020

У Національному університеті Острозька академія, в рамках викладацько-студентської конференції «Дні науки», 12 травня відбулася онлайн-презентація навчального посібника «Нариси воєнно-політичної історії України». Модератор − доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії ім. проф. М.П. Ковальського Володимир Трофимович.

Навчальний посібник є результатом науково-дослідницької праці великого колективу − 19 авторів. В основі авторського колективу професорсько-викладацький склад НаУОА: кафедра історії ім. проф. М.П. Ковальського (проф. В. Трофимович, проф. В. Яремчук, доц. В. Атаманенко, доц. А. Смирнов, доц. М. Близняк); кафедра країнознавства (проф. П. Кулаковський, доц. С. Рудько); кафедра теорії та історії держави та права (голова вченої ради, проф. П. Кралюк) та ректор НаУОА, проф. І. Пасічник.

Основна ідея та задум книги, навчального посібника – показати головні етапи воєнно-політичної історії України від скіфських часів до сучасності. 

 «Посібник демонструє те, що український народ з давніх-давен вшановував звитягу і мужність. Патріотизм народився не вчора, а тисячі років тому і несе в собі відгомін бойового духу трипільців і скіфів, київських дружинників і славних запорожців, героїв Крут і вояків УПА» − розповів Володимир Трофимович.

Книга складається з 20 нарисів, окремі з них ілюстровані зображеннями, картами і схемами. Через усі нариси проходить ідея того, що проголошення незалежності стало закономірним результатом історичного розвитку, спільною проблемою багатьох поколінь українців, які боролися і гинули за українську національну ідентичність, державну самостійність. Для глибшого розуміння науково-популярних нарисів до них представлено фахову літературу, монографії та статті. Кожен з нарисів супроводжується питаннями для самоконтролю.

Навчальний посібник дасть змогу студентам істотно розширити та поглибити свої знання з вітчизняної воєнно-політичної історії в процесі вивчення курсу «Історія України». Він стане в пригоді при підготовці до семінарських занять, модульного контролю та іспиту, написанні рефератів, курсових, бакалаврських і магістерських робіт, вивченні окремих тем таких дисциплін як: «Воєнно-політична історія України», «Історія державності України», «Історія міжнародних відносин», «Історія Центрально-Східної Європи», «Українсько-польські відносини: від конфліктів до порозуміння», «Етнополітичний розвиток України», «Національна безпека України».

«Авторський колектив прагнув відтворити барви героїзму та жертовності у боротьбі за національну ідею. У виданні наголошено на тому, що на бойовому досвіді та кращих військових традиціях попередніх генерацій захисників Вітчизни народжується сучасне Українське військо, якому ціною власних життів доводиться захищати нашу незалежність. На жаль, збройна боротьба українців за незалежність продовжується. Для того, щоб краще бути обізнаним в цій темі, закликаю до читання та популяризації української героїки» − підсумував кандидат історичних наук, доцент Микола Близняк

Також над науковим посібником працювали представники наукових інституцій та ЗВО України: професорсько-викладацький склад Львівського національного університету ім. І. Франка (проф. Л. Войтович); Наукові співробітники Науково-дослідного центру воєнної історії Національного університету оборони України ім. І. Черняхівського (доц. В. Грицюк, проф. С. Сегеда); Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського (іст. В. Ковальчук); Національна академія сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного (доц. Л. Кривизюк, проф. Л. Трофимович); Інститут історії України НАН України (проф. О. Лисенко); Українська академія друкарства (проф. М. Пасічник); Київський національний університет ім. Т. Шевченка (проф. І. Патриляк); Дніпровський національний університет ім. О. Гончара (доц. О. Слісаренко). 

Навчальний посібник «Нариси воєнно-політичної історії України» Острог, 2020 р., вийшов під грифом Національного університету «Острозька академія» та Центру досліджень історії Волині. Це вже друге видання, доповнене і розширене. Перше видання книги відбулося у 2014 р.