Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Кафедра української мови і літератури дистанційно підбила підсумки профорієнтаційних заходів

11.05.2020

Упродовж лютого-квітня кафедра української мови і літератури Національного університету «Острозька академія» провела традиційні профорієнтаційні заходи – Всеукраїнську учнівську інтернет-олімпіаду з української мови і літератури-2020 та Творчий конкурс-2020.

У І етапі олімпіади взяли участь 172 школярі з різних регіонів України, які виконували тести, що за складністю відповідали чинній програмі ЗНО з української мови і літератури. До другого (фінального) етапу потрапили вихідці з восьми областей (Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Рівненської, Хмельницької та Чернігівської), які писали учнівський твір згідно з усіма вимогами ЗНО. Темою став афоризм Володимира Забаштанського: «Щоб людина стала людиною, вона має скласти три екзамени: із біди, зі слави і влади». Під час оцінювання журі враховувало доречну аргументацію, логічність і послідовність викладу, вправне формулювання висновків і грамотність.

За результатами оцінювання переможцями Всеукраїнської учнівської інтернет-олімпіади з української мови і літератури-2020 стали:

  • І місце: Данчук Олександра, учениця 11 класу Ярмолинецького технологічного ліцею Хмельницької області;
  • ІІ місце: Скрипник Владислав, учень 11 класу Одеського економічного ліцею Одеської області;
  • ІІІ місце: Богатько Марія, учениця 11 класу Шепетівського НВК «ЗОШ I–III ступенів-гімназія» Хмельницької області;
  • ІІІ місце: Купецька Вероніка, учениця 11 класу НВК №9 Луцької міської ради Волинської області.

У Творчому конкурсі-2020 узяли участь 72 учні 9–11 класів із 19 регіонів України. Найактивнішими виявилися абітурієнти Дніпропетровської, Миколаївської, Полтавської, Донецької, Житомирської та Запорізької областей. Конкурс мав дві рубрики. Перша «Кажу тобі» передбачала подання власних літературних доробків українською мовою, а для участі в другій «Маю таку думку» потрібно було надіслати художньо-публіцистичне есе на одну з запропонованих тем.

«Більшість конкурсних робіт мали оригінальний задум, охоплювали широку палітру тем і проблем, однак траплялися й такі, що не відповідали зазначеним в умовах обсягові, тематиці, технічним вимогам. Для утвердження академічної доброчесності всі твори було перевірено на плагіат», – зауважує викладачка кафедри української мови і літератури Христина Карповець.

За результатами оцінювання переможцями Творчого конкурсу-2020 стали:

Рубрика «Кажу тобі» (номінація «Поезія»):

  • І місце: Нагорний Олександр (9 клас, Житомирська обл.);
  • ІІ місце: Радзієвська Ганна (11 клас, Миколаївська обл.);
  • ІІІ місце: Богатько Марія (11 клас, Хмельницька обл.).

Рубрика «Кажу тобі» (номінація «Проза»):

  • І місце: Іващенко Дмитро (10 клас, Запорізька обл.);
  • ІІ місце: Зелінська Дарина (10 клас, Запорізька обл.);
  • ІІІ місце:  Пастрома Поліна (9 клас, Дніпропетровська обл.).

Рубрика «Маю таку думку»:

  • І місце: Ничипорук Софія (11 клас, Рівненська обл.);
  • ІІ місце: Шелестова Єлизавета (11 клас, Київська обл.);
  • ІІІ місце: Смаль Юлія (10 клас, Полтавська обл.).

«Для одинадцятикласників такі заходи – це чудова нагода ще раз напередодні ЗНО перевірити свої знання, зрозуміти, над чим ще потрібно попрацювати, а для нас, колективу кафедри, – можливість розповісти про Острозьку академію у всеукраїнському масштабі, а також познайомитися з майбутніми абітурієнтами», – коментує викладачка кафедри української мови і літератури Ірина Рабчук.

Підбиття підсумків профорієнтаційних заходів відбулося 8 травня за допомогою платформи Google-Meet. Під час онлайнового спілкування з абітурієнтами Ірина Рабчук окреслила особливості вступної кампанії-2020, Віталій Максимчук презентував освітньо-професійні програми «Українська мова та література», «Літературна творчість», «Українська мова та література з поглибленим вивченням англійської мови», наголосивши на їх унікальності, а Маріанна Шкрабій розповіла про специфіку навчання та студентське життя в університеті.

На завершення вебінару Христина Карповець провела короткий майстер-клас «Мовні фіґлі: як правильно вживати слова?», на якому радила, як уникати типових лексичних помилок в усному й писемному мовленні.