Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Юрій Вітренко розповів про реформування «Нафтогазу України»

10.06.2020

У межах Відкритого університету НаУОА 10 червня відбулася лекція українського економіста та фінансиста, виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка. Спікер розповів про реформування НАК «Нафтогаз України» в контексті української євроінтеграції.

Юрій Вітренко детально зупинився на своїй діяльності в цій компанії, в якій працює вже довгий час.

«Україна і українці дуже чітко визначилися зі своїм курсом на Європу. У 2014 році я зрозумів, що з Росією неможливо буде домовитися з газових питань. Тому вирішив займатися іншим напрямом – постачанням газу в Україну з Європи. Для того, щоб налагодити цей процес потрібно було вирішити низку проблем, зокрема збільшення фізичних потужностей для імпорту, перехід на європейські умови закупівлі газу і таким чином інтегрувати український ринок у європейський. Відтак, за невеликий період вдалося значно наростити потужності для фізичного імпорту газу в Україну з Європи», – зазначив Юрій Вітренко.

Спікер закцентував увагу на причині припинення відносин між Нафтогазом та Газпромом, зокрема через неузгодженість ціни на газ. Унаслідок цього Нафтогаз звернувся до Стокгольмського арбітражу і виграв справу у Газпрому. Також пан Юрій розповів про низку реформ, розпочатих ним, наприклад, упровадження проєктів з розвитку конкурентного оптового газового ринку в Україні та його інтеграції з Європейським Союзом і проєкту з наближення корпоративного управління Нафтогазу до міжнародних стандартів.

Лекція Юрія Вітренка переросла у жваву дискусію, адже учасники, серед яких студенти і викладачі Острозької академії, поставили низку питань щодо власного видобутку газу Україною, проблем постачання газу, розвитку альтернативної енергетики, важливості підготовки висококваліфікованих фахівців у сфері економіки тощо.

«У сучасному світі видобуток нафти і газу – це передусім сучасні технології і професіонали, які можуть організовувати відповідний виробничий процес. Головна проблема України в тому, що таких професіоналів мало і вони не цінуються. Також у нас є певна прірва між наукою і практикою, зокрема з упровадженням нових розробок. Ці проблеми потрібно вирішувати за допомогою загальносуспільних економічних змін. Має бути попит на професіоналів, яким створюватимуть оптимальні умови праці», – додав лектор.

На переконання Юрія Вітренка, майбутнє України саме в Європі й, зокрема Острозької академії як частини європейського науково-освітнього простору:

«Сьогодні конкурентоспроможний фахівець – це людина, яка володіє іноземними мовами, бере участь у закордонних стажуваннях. Дуже важливо отримувати досвід у прогресивних європейських країнах і впроваджувати його в нас. Топ-менеджери мають бути висококласними професіоналами з чітко окресленими патріотичними чеснотами».