Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«Для мене важливо отримати максимально різний досвід з різних галузей»

10.02.2020

Студент факультету міжнародних відносин поділився враженнями від навчання в одному з університетів США

Артур Колдомасов — студент четвертого курсу факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія», цьогоріч став  фіналістом UGRAD Exchange Program 2020. Упродовж чотирьох місяців він навчатиметься в Державному університеті долини Гранд-Веллі, який розташований в містечку Аллендейл, штату Мічиган. Артур став одним із десяти українських стипендіатів міжнародної програми Global UGRAD, що фінансується Державним департаментом США та проводиться організацією World Learning.

Артур Колдомасов поділився своїм досвідом зі студентами, які прагнуть навчатися за кордоном. Розповів, як варто випробовувати власні сили та йти до нових вершин.

— Розкажи, будь ласка, студентам Національного університету «Острозька академія», як тобі вдалося стати фіналістом UGRAD Exchange Program 2020?

— Основними критеріями відбору були академічна успішність, активна громадська та волонтерська робота, знання англійської та наявність лідерських якостей. Першим етапом конкурсного відбору було онлайн-анкетування. Ми писали два есе та загальну інформацію про себе. Наступний етап − інтерв’ю з представниками Посольства США через Skype англійською мовою. Останнім етапом відбору стало проходження мовного тесту TOEFL за рахунок Державного департаменту. Хочу зауважити, що у відборі виключена будь-яка можливість корупційного впливу на вибір учасників, а всі витрати покриваються Держдепартаментом. Це стало головними причинами, чому я обрав саме цю програму.

— Як Острозька академія вплинула на твої досягнення?

— Навчання в Острозькій академії подарувало безліч корисних знайомств. Два роки тому, мені вдалося отримати міжнародний досвід завдяки програмі обміну з Варшавським університетом. Також саме в нас в університеті мені допомогли при оформленні заявки на цьогорічну програму. Я радий, що в Посольстві США змогли побачити та оцінити мої знання та перспективи. У американському університеті мене сприймають як повноцінну особистість.

— Як довго триватиме твоє навчання за кордоном?

— Я навчатимусь в США до 25 квітня цього року.

— Поділися своїми враженнями від навчання за кордоном, що спільного та відмінного з Україною?

— Гадаю, українська система освіти має певні спільні риси з  американською. В останньої навчання спрямоване на практичне використання теоретичних концепцій. Студенти активно долучаються  до участі в дискусіях з викладачами. Мені подобається те, як до занять готуються викладачі. Звичайної   «Вичитки з листа» тут немає. Крім цього, освітня культура тут на високому рівні − за списування, плагіат та шахраювання тут суворо карають. Викладачі не мають права маніпулювати балами з огляду на особисті переконання. Перевірка знань тут має більш аналітичний контекст, а тести використовуються тут рідко і лише в точних науках. Певно, тут все створене для максимального комфорту для залучення студентів до навчального процесу.

— Як іноземні студенти проводять своє дозвілля та до чого долучаєшся ти?

— Я навчаюся в містечку на 20 тисяч мешканців, 98% з яких є студентами. Але, в університеті долини Гранд-Веллі є понад 400 студентських організацій та безліч цікавих місць. Міжнародні студенти тут є окремою спільнотою, але вони легко інтегруються в американське життя. Тут ми беремо участь у роботі студентських організацій. Я  долучаюся до студентського радіо, студентського театру, дебатного клубу та Генеральної асамблеї Студентського парламенту. Волонтерська діяльність в США є однією з умов перебування в програмі. Тому для мене важливо отримати максимально різний досвід з різних галузей.

Поза цією діяльністю, американський університет пропонує безліч можливостей для кар’єрного розвитку. Тут є Кар’єрний центр та угоди з великою кількістю локацій для проходження практики.

—  Поділися своїми порадами як адаптуватися у новій країні та університеті?

— Іноземний довід допомагає відкривати себе з нових боків. Тут є безліч речей, які можна розпочати по-новому. Також, будучи за кордоном, важливо представляти сучасну Україну, аби про неї знали більше. І якщо вам здається, що ваша англійська неідеальна — не хвилюйтесь, зверніться за допомогою до людей, які знають її краще. Повірте, навіть носії мови помиляються. І головне − не слухайте чужих нотацій. Вірте в себе і свої сили. Використовуйте ті можливості, які є навколо вас. Вони дадуть вам не лише знання, а й нові знайомства та важливий досвід.

До слова, Артур Колдомасов у 2019 році став фіналістом відбору стипендійної програми Завтра.UA та учасником Форуму молодих лідерів Саміту YES. Також він є учасником багатьох міжнародних проєктів, зокрема тих, що проводяться в рамках програми Erasmus+ та експертом з міжнародних комунікацій в аналітичному центрі AD ASTRA.