Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«Проти примари більшовизму…»

09.12.2020

Під патронатом Президента Республіки Польща Анджея Дуди 8-9 грудня відбулася Міжнародна наукова конференція «Проти примари більшовизму. Поляки і українці в боротьбі з агресією Радянської Росії в 1919-1921 рр.» («Wobec widma bolszewizmu. Polacy i Ukraińcy w walce z agresją Rosji Sowieckiej w latach 1919-1921»), присвячена подіям 100-річної давнини. Нагадаємо, що у 1920-му році було підписано Варшавську угоду між Юзефом Пілсудським та Симоном Петлюрою, що призвело до початку нового етапу польсько-більшовицької війни. Конференція, організована Національним університетом «Острозька академія» та Польським інститутом національної пам’яті, відділенням в Любліні, відбувалася в режимі онлайн із трансляцією на YouTube.

За словами організаторів, тема польсько-української співпраці проти агресії Радянської Росії надзвичайно цікава з точки зору досліджень і водночас недостатньо присутня в польському та українському соціальному й науковому дискурсах. Також неможливо переоцінити її освітнє значення в контексті нинішніх польсько-українських відносин. Однією з головних цілей конференції є представлення цього історичного прикладу співпраці обох країн широкій авдиторії.

Участь у конференції взяли, як відомі науковці, які займаються дослідженням польсько-українських відносин, так і студенти та аспіранти України і Польщі.

«Українсько-польська історія уславлена багатьма спільними успішними подіями та ключовими особами. Серед них варто пригадати понад 65 перемог князя Костянтина Острозького, зокрема під Вишнівцем і Хотином на користь об’єднаних військ поляків та українців. Особливої уваги також вартий союз Пілсудського і Петлюри, девізом якого був «За нашу і вашу свободу». Цим унікальним геніям, попри різні негаразди, вдалося об’єднатись та здобути непереможну силу. Зараз в Острозькій академії є концепція щодо створення історичної антології «Поляки та українці: сумісна тисячолітня історія». І я, користуючись нагодою, закликаю вітчизняних та польських учених долучатися до цього дослідження, яке покликане показати світові, що ми маємо набагато більше спільних позитивних історичних сторінок, ніж негативних. Нехай все те, про що ми говоритимемо на конференції матиме синергетичний ефект та буде почуте далеко за межами наших країн. Висловлюю глибоку вдячність Польському інститутові національної пам’яті, відділенню в Любліні та всім нашим польським колегам і друзям за організацію цього заходу», – зазначив ректор Національного університету «Острозька академія», професор Ігор Пасічник.

Від Острозької академії з доповіддю «Важкий шлях до Варшавського договору 1920 р.» виступив доктор історичних наук, професор кафедри історії ім. проф. М. П. Ковальського Володимир Трофимович. Про внесок українських вояків у «чудо над Віслою» розповіла студентка факультету міжнародних відносин Христина Жолобчук. «Волинь в роки радянсько-польської війни 1920 р.» була темою доповіді кандидата історичних наук, доцента кафедри історії ім. проф. М. П. Ковальського Володимира Марчука. Аспірант цієї ж кафедри Богдан Новак розповів про українсько-польську співпрацю в контексті прометеївського руху 1920-1939 рр. А студент факультету міжнародних відносин Назар Мартинюк у своїй доповіді закцентував увагу на зовнішньополітичних зв’язках екзильного уряду Української Народної Республіки і Польської Республіки (1920-1923 рр.).

«Події польсько-українських взаємин сторічної давності цікавлять як польських, так і українських дослідників. У зв’язку з цим, ще до пандемії COVID-19, виникла ідея провести наукову конференцію, присвячену цій спільній сторінці історії обох народів. Щоправда, пандемія внесла свої корективи і задум вдалося реалізувати лише в грудні 2020 року зусиллями Національного університету «Острозька академія» і відділу Інституту національної пам’яті в Любліні. Конференція була проведена на високому науковому рівні. До її роботи долучилися науковці з Варшави, Острога, Рівного, Києва, Вроцлава та Любліна. Сподіваюся, що такий формат проведення конференції дасть новий поштовх до співпраці науковців України та Польщі», – розповів доцент Володимир Марчук.

«100 років тому на тлі небезпеки більшовизму було досягнуто польсько-українське порозуміння. Учорашні супротивники об’єдналися у військово-політичний союз для боротьби зі спільним ворогом. Польські жовніри гинули під Києвом, а українські вояки – під Замостям. Цим та іншим питанням і була присвячена конференція. Я можу сказати, що з вельми цікавими доповідями виступили і відомі вчені із солідним науковим доробком, і молоді перспективні науковці-початківці. До останніх належали і представники нашої академії: аспірант Богдан Новак, студенти Христина Жолобчук і Назар Мартинюк. Можна сказати, що провідною думкою на конференції було те, що варшавський договір між УНР і Польщею 1920 року, українсько-польське порозуміння і військово-політичний союз двох суверенних держав у критичний для українців і поляків період, і сьогодні повинен бути прикладом та основою для розвитку стратегічних міждержавних і добросусідських відносин, які мають будуватись на кращих сторінках спільної багатовікової історії і боротьби «за нашу і вашу свободу проти спільного ворога», – поділився враженнями професор Володимир Трофимович.