Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Як відзначили День писемности та мови в Острозькій академії

09.11.2020

9 листопада українці традиційно відзначають День писемности та мови. Також за православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця. У Національному університеті «Острозька академія» щорічно відбувається низка заходів присвячених цим подіям. 

Так, у студентсько-викладацькому Храмі ім. преп. Федора Острозького настоятель храму о. Василь Жуковський відслужив Молебень пам’яті Нестора Літописця. Дійство відбувалося онлайн із прямою трансляцією на ютуб-канал Храму.

За сприяння катедри української мови і літератури студенти, викладачі та професори Острозької академії долучилися до написання Всеукраїнського ХХ радіодиктанту.

«Прикро визнавати, що впродовж багатьох десятиліть неналежна мовна політика в Україні спричинила ситуацію, через яку багато українців не мають чіткої мовної ідентичности, а тому так гучно лунають гасла, ніби немає значення, якою мовою ти говориш. Саме такі заходи, як ХХ Всеукраїнський радіодиктант національної єдности, а також заходи до Дня української писемности та мови, які проводить кафедра української мови і літератури НаУОА, покликані згуртувати українців навколо ідеї, що мова має значення, бо вона – незвичайний засіб спілкування, а ознака національної приналежности, скарбниця вікової мудрости українців; мова – це духовне й культурне багатство нашого народу», – прокоментувала кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри української мови і літератури НауОА Зоя Столяр.

«Гадаю, було б добре писати такі диктанти частіше. Адже це хороший спосіб об’єднати всю країну. Текст диктанту складений за правописом нової редакції. Тому писати його було незвично, однак дуже цікаво. Хочу висловити вдячність викладачам Віталію Васильовичу Максимчуку, Зої Володимирівні Столяр та кафедрі в цілому за можливість взяти участь у такому дійстві», – поділилася враженнями студентка першого курсу гуманітарного факультету НаУОА Софія Лозюк

Також в цей день, 9 листопада, в університеті відбулося засідання круглого столу на тему «Вишивка як форма давньої української писемности», а у соціальних мережах гуманітарного факультету – тематична вікторина. 

«Приємно відзначити старання та ініціативність катедри української мови і літератури. Дякуємо організаторам заходів присвячених Дню писемности та мови за вашу активність. Уже десятки років поспіль академія долучається до акції написання Всеукраїнського диктанту. Таким чином, разом з популяризацією грамотності серед наших студентів, ми виховуємо провідні якості єдності та національної ідентичності», – зауважила проректорка з навчально-виховної роботи, докторка психологічних наук, професорка НаУОА Руслана Каламаж.