Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Відкриття пам'ятної дошки на честь перемоги у Битві під Оршею князя Костянтина Острозького

08.09.2020

Арт-кластер Національного університету «Острозька академія» спільно з ГО "Слава князів Острозьких" 8 вересня відкрили пам'ятну дошку в честь річниці з Дня перемоги Князя Костянтина Острозького в Битві під Оршею в 1514 році.

Дошку розміщено на автентчній стіні 16-17 ст. біля дороги якою князь заходив після перемоги, в свою столицю місто Остріг. Ця стіна – рештки міської ратуші, що не збереглася до нашого часу. Під час будівництва нового корпусу університету археологи відкопали цю стіну, а працівники академії стіну вписали в новий корпус, як символ правонаступництва найстарішого вищого учбового закладу України.

«Сьогодні чергова подія, яку ми відзначаємо вже близько 10 років. 8 вересня 1514 року наш князь Костянтин Іванович Острозький переміг в битві під Оршею московитів з набагато меншим військом набагато більше. Завдяки цьому Європа ще понад 40 років перебувала у захисті від нападів Московської держави. Сьогодні ця стіна та дошка на ній свідчить про те, що наш університет по-особливому шанує та поважає історичні події пов’язані з князями Острозькими. Таким чином, ми маємо свої давні традиції, які постійно досліджуємо, розвиваємо та культивуємо», – розповів  художник-реставратор, мистецтвознавець, краєзнавець, історик Микола Бендюк

До слова, всього виготовлено три таких пам’ятних дошки. Першу було розміщено минулоріч у місті Рівне на місці Острозької брами, через яку проїжджав Князь Острозький Костянтин Іванович до свого замку. Нині це місце біля ТРЦ «Злата Плаза».Третю дошку планують розмістити у місті Дубно.