Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Сім кроків до внутрішньої свободи

08.04.2020

Карантин і свобода. Два, на перший погляд, несумісні поняття, адже карантинні заходи вносять низку обмежень у наш життєвий простір. Разом з тим, з конструктивної позиції, свобода тісно пов’язана з  феноменоми «внутрішня дисципліна», «внутрішня свобода». Останнє поняття на сьогодні психологи розглядають у контексті смислового переживання стосунків зі світом, перегляду своєї психологічної позиції, тобто ставлення до себе та інших. У карантинних умовах людина часто губиться, забуваючи, який сьогодні день, особливо, коли не витримані традиційні «режимні» моменти. А тому для упорядкування тижневого навантаження пропонуємо щоденну психологічну гігієну. Віднесіться до цих вправ не лише з гумором, а й з вірою у власний психологічний імунітет та  силу творчого пристосування.

ПОНЕДІЛОК. Самодіагностика. Правильний діагноз – найголовніше. А тому зробимо перший крок до свого «реального- Я». Секрет збереження внутрішньої гармонії, а отже й сили - у збереженні балансу. Тобто коли на чотири життєві сфери активності витрачається однакова кількість енергії. Тож пропонуємо взяти аркуш паперу і намалювати на ньому коло, розділивши його на чотири сфери:  досягнення (навчання, робота); увага до здоров’я; потреба у спілкуванні (контакти); внутрішній розвиток, творчість, мрії, плани на майбутнє. Вийшло? Тепер оцініть свої успіхи в кожній сфері за шкалою від 1 до 10. Після цього з'єднайте позначки Ваших успіхів лінією по колу. Отримайте своє персональне «Колесо балансу», а разом з ним -  і розуміння, якій сфері саме Вам потрібно приділити більше уваги.

ВІВТОРОК. До чого я прагну?  Карантин – це тимчасове явище. Життя продовжується. А тому пропонуємо окреслити принаймні три завдання та об’єднати їх в одну ідею-ціль, яка й допоможе розставити життєві  пріоритети та віднайти нові смисли. Для полегшення виконання завдання – напишіть п’ять цінностей, на які ви опираєтесь у своєму житті, і які б ви хотіли передати своїм дітям. Ваші ціннісні орієнтири, які на сьогодні можуть модифікуватись, спрямують вас до «Я-ідеального».

СЕРЕДА. Пошуки засобів : ключ перший (радість). Спробуємо відкрити перший замок власних заборон. Пригадайте, що приносить Вам радість? Запах кави, посмішка близької людини, прохолодний душ із наспівуванням улюбленої мелодії і т.д.  Не поспішайте. Насолодіться моментом. Зупинись, миттєвосте, ти - прекрасна! 

ЧЕТВЕР. Пошуки засобів: ключ другий (творче пристосування).  Як це не пафосно звучить, але ціль зараз у всіх одна – переЖИТИ, тобто продовжувати жити з повагою до життя й здоров’я інших заради виконання своєї місії. І це – реально. Найголовніше - навчитись пристосовуватись ТВОРЧО до суворих реалій. Адже пізнання не лише веде до нашого росту, розвитку, а й сприяє зменшенню рівня тривожності, який зазвичай супроводжує вихід із звичної зони комфорту. Страх та інтерес. Що переможе? Ваш вибір. Що ж таке творче пристосування? Це процес пошуку того, яким чином задовільнити наші потреби, виходячи з можливостей середовища. Як зберегти себе, не нашкодивши іншим. Онлайн-ресурси  пропонують багато можливостей, в тому числі й для саморозвитку та освіти. Є навіть така теза – не можеш вирішити проблему, то займись самовдосконаленням. Разом з тим, творчий підхід творить дива. У цьому переконує приклад наших письменників-емігрантів повоєнного часу, які не могли відвідати Україну, але їм вдавалось створити її у себе в серці, у своєму життєвому просторі.

П’ЯТНИЦЯ. Пошуки засобів : покликання. Існує низка цікавих досліджень, які стверджують, що люди, котрі дозволяють собі займатись діяльністю, яка приносить  їм задоволення, живуть довше і якісніше. Чим Ви любите займатись, що приносить Вам відчуття успіху, віри у себе і свої можливості? Дозвольте собі це й далі робити, паралельно тому, чим Ви займаєтеся. Адже покликання – це наша внутрішня енергія, інтенція, наша енергія. Все  -можливо! 

СУБОТА. Психологічний захист. Так, цікавитись реальністю необхідно. Адже раціональні знання –  це наша опора. Разом з тим, окрім пізнання ситуації із офіційних джерел, до яких є довіра, пізнай і свої можливості. Психологічний захист. Його здорові функції можуть не лише допомогти розпізнати фейкову інформацію, а й підкажуть алгоритм до формування психологічного імунітету, тобто і до формування психологічних ресурсів. Отож для відновлення і розвитку вольових ресурсів важливо критично оцінити ситуацію та внести певні правила в нове життя. Також важливо «підживити» наші інтелектуальні ресурси, однак потрібно навчитись розпізнавати, не «ковтати інформацію», а її «пережовувати», «переосмислювати» з опорою на  власну позицію. Слід учитись довіряти собі, цим самим активуючи свої моральні ресурси. А для розвитку творчих ресурсів важливо прийняти себе таким, яким Ви є. Адже куди б Ви не пішли «гуляти» по своєму будинку/квартирі,  всюди з Вами будете Ви. Подивіться на себе з позитивним настроєм, створіть якийсь новий шедевр, відкрийте себе нового для самого/самої себе. Таким чином Ви розвиватимете свої емоційні ресурси. І -  найголовніше: важливо спілкуватись, ділитись переживаннями з іншими. Однак, важливо й контролювати цей процес, його тривалість. Варто вміти керувати власними кордонами, не порушуючи кордони інших. Спілкуйтеся з людьми, які Вас надихають.

НЕДІЛЯ. День для спільної медитації. Власне, у цей день постарайтеся не працювати. Це - день, коли справді потрібно більше часу приділити своєму «Духовному Я».  Комусь важливо взяти участь в онлайн - богослужінні, комусь - більше часу приділити  близьким. У кожного своя філософія життя, яка заслуговує самоповаги, самоусвідомлення, самолюбові. Розвивайте свою самоцінність, бережіть своє життя, і життя своїх рідних.

Галина Гандзілевська,
докторка психологічних наук, професорка кафедри психології та педагогіки