Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Українська писемність та мова в контексті Острозької академії

06.11.2020

У Національному університеті «Острозька академія» до Дня української писемності та мови відкрили виставку «Історія української мови та Острозька академія». Також у цей день, 9 листопада, вшановують пам’ять преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов’янської писемности Кирила та Мефодія.

«Науковий осередок Острозької академії XVI-XVII століття є важливою частиною історії формування української мови. Переглянувши виставку ви зможете самостійно в цьому переконатися. Зокрема, тут представлені діяльність славетних діячів та друкарні. Особливою гордістю нашого закладу є друк та переклад Острозької Біблії старослов’янською мовою. Також ви маєте змогу краще ознайомитися з важливими постатями викладачів та випускників академії, зокрема Герасима та Мелетія Смотрицьких. Останній у місті Вільно (Литва) видав Граматику, яка довгий час була основним підручником для вивчення старослов’янської мови», – розповіла працівниця Музею історії Острозької академії Анастасія Верховецька.

Катедра української мови і літератури традиційно до дня святкування підготувала низку заходів, упродовж яких студенти разом із викладачами обговорюватимуть актуальні проблеми культури української мови та мовлення, а також зможуть застосувати отримані знання на практиці. 

Першою подією став перегляд документального фільму «Соловей співає. Доки голос має» (2019).

«У документальному фільмі порушено мовне питання, яке набуло особливої гостроти в Україні за останні роки. Цікаво, що його створення зініціював авторський колектив українців без державної підтримки. Це фільм, до розробки якого залучили світочів науки, зокрема мовознавців Павла Грищена та Лариси Масенко. Тому вся інформація, пропонована у фільмі є настільки точною та аргументованою, що не залишається жодних сумнівів – українська мова є тим скарбом,, який варто берегти та плекати», – зауважила кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри української мови та літератури НаУОА Зоя Столяр.

Також запрошуємо вас долучатися до таких наступних заходів присвячених Дню української писемности та мови які відбудуться 9 листопада:

  • о 9:00 розпочнеться ХХ Всеукраїнський радіодиктант національної єдности. Місце проведення – 206 аудиторія та онлайні у Google Meet (пароль: dyktant);
  • о 14:10 відбудеться засідання круглого столу. Тема – «Вишивка як форма давної української писемности». Місце проведення 206 аудиторія та онлайн у Google Meet (пароль: pysemnist);
  • тематична вікторина. Стежте за соціальними мережами гуманітарного факультету та кафедри української мови та літератури.

«Повертаймося до джерел, утверджуємо нашу мову, і хай лунають українські солов’ї», – закликала викладачка кафедри української мови та літератури НаУОА Христина Карповець.