Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Дні кар’єри ЄС 2020 в Острозькій академії

04.11.2020

У Національному університеті «Острозька академія» 4 листопада, в рамках Днів кар’єри ЄС 2020, відбулася панельна дискусія на тему: «Професійний розвиток та європейська інтеграція», яка є частиною проєкту Представництва ЄС «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні». Партнерами події стали громадські організації: «Відкрите суспільство» та «Молодіжна альтернатива», регіональним партнером і співзасновником є Національний університет «Острозька академія». Спікерами зустрічі стали проректорка з навчально-виховної роботи, докторка психологічних наук, професорка Руслана Каламаж, радниця з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторія Давидова, менеджер проєкту «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні» Денис Черніков, заступниця міського голови Острога, випускниця економічного факультет НаУОА Оксана Ситницька, віце-президент Рівненської торгово-промислової палати Микола Ярощук, фахівець у сфері Government Relations, випускник НаУОА Олег Крикавський, підприємниця з досвідом створення бізнесу в ЄС, фінансова консультантка, організаторка тренінгів Олена Завадська, помічниця ректора НаУОА з освітнього менеджменту, кандидатка економічних наук, випускниця НаУОА Юлія Харчук. Модераторкою зустрічі була координаторка інформаційного центру ЄС при НаУОА Оксана Балашова

День кар’єри ЄС — це публічний захід, де представники мереж ЄС, бізнесу, влади, освіти та інші учасники обговорюють провадження стандартів і практик ЄС в Україні, а також участь у програмах ЄС для розвитку нових бізнес та освітніх можливостей. Дні кар’єри ЄС проводяться щорічно в 15 містах України. Така практика стабільно триває чотири останні роки. Цьогоріч Дні кар’єри вперше проводяться онлайн. До слова, в стінах Острозької академії захід відбувається вчетверте. 

Руслана Каламаж розповіла, що Острозька академія однією з перших приєдналася до Болонського освітнього процесу. Також в університеті впроваджена єдина трансферна система, яка дає змогу зараховувати кредити, які студенти здобувають в Європейських університетах і навпаки. Острозька академія є членом Європейської асоціації університетів, та активно бере участь в грантових програмах. Викладачі та студенти використовують широкі можливості, які дають програми Erasmus для професійного зростання та здобуття навчальних компетенцій.  

«Наш університет завжди прагнув забезпечити високу якість освітніх послуг на рівні європейських стандартів. Зараз в умовах жорсткої конкуренції освітніх програм ми максимально зацікавлені в тому, щоб залучити до освітнього процесу роботодавців. Для того, щоб сприяти розвитку конкурентоздатності наших випускників не тільки на вітчизняному, а й на європейському ринку праці. Саме такі заходи сприяють тому, щоб наші студенти та викладачі розуміли можливості, які дає ЄС» — розповіла Руслана Каламаж.

За словами Вікторії Давидової для того, щоб знайти роботу та розвиватися професійно потрібно бути активним, адаптуватися до ситуації та мати гнучкість пристосування до різних умов праці.

«Дуже приємно чути, що Острозька академія берете участь в багатьох наших програмах. Під час карантину ми не зупинили жодної програми та проєкту. Ми працювали в форматі онлайн, але при повній продуктивності. Всі наші програми — це перш за все про людей та спілкування. В нас постійно відкриваються нові проєкти, тендери, конкурси на відкриті вакансії. Хочу запросити всіх активних, гнучких студентів переглянути наші пропозиції та приєднатися до співпраці» — додала Вікторія Давидова.

Денис Черніков здійснив огляд європейських підходів, стосовно впливу європейської інтеграції на професійний розвиток. Спікер розповів про вікторину «Євро квіз», яка цього року зібрала понад 16 тисяч учасників, новий цикл Erasmus+, який розпочнеться в 2021 році та буде приділяти увагу мобільності у сфері освіти. 

«У ЄС молодим людям доступно 2 треки для саморозвитку. Вони включають освіту, стажування та вихід на ринок праці. Перший трек — це сфера можливостей, що надається Erasmus+. Тут програми для молоді поєднують профільну освіту та здобуття життєвих навичок, культури, виховання, пошуку спільних інтересів. Цей трек формується на підході «Навчання протягом усього життя». Другий трек спрямований на сприяння молодіжної зайнятості, тут йдеться про конкретні стимули, як для молоді так і для роботодавців» — зазначив Денис Черніков.

Оксана Ситницька поділилася тим як рухатися в напрямку європейської інтеграції, професійного розвитку в контексті європейських цінностей з позиції влади, бізнесу та освіти, як професійно розвивати кадри.

«В управлінні важливим є людський ресурс, він повинен бути професійно навчений. Саме Острозька академія дає багато можливостей для професійного розвитку: міжнародні програми, практикуми, семінари, які дають ефективні результати. Ми як суспільство рухаємося вперед в європейському напрямку, і потребуємо спеціалістів. Без професійного розвитку кадрів складно досягти результатів, які хочеться бачити. Тому давайте вчитися разом, як це зробити та правильно збудувати наші ОТГ в плані людського ресурсу та професійного розвитку. Тоді від кожної маленької громади побачимо, як розквітне наша Україна» — розповіла Оксана Ситницька.

Микола Ярощук розповів про діяльність Рівненської торгово-промислової палати та як розвивати бізнес.

«Я тут виступаю як роботодавець, підприємець. У палаті працює 27 осіб, різних професій. Я стикаюся з потенційними кандидатами на працевлаштування різного віку. По Рівненській області можна сказати, що пропозиція є від роботодавців, але попит менший. Це залежить від рівня оплати праці. У Рівненській області є високі зарплати, але, на жаль,  люди їдуть за кордон за кращою якістю життя» — зазначив Микола Ярощук

Олег Крикавський поділився власним досвідом навчання за кордоном та роботи в різних компаніях. Також порадив студентам вдосконалювати володіння англійською мовою та розвивати особистісні навички, які є важливими для роботодавців. 

«Порівнюючи якість освітніх послуг за кордоном, я, все рівно, залишаюся фанатом Острозької академії. Саме академія дала мені soft skills та цінності. Це те, що залишилося зі мною на все життя. Будь який шлях — це терниста дорога з невдачами. Але в Острозькій академії ми вчилися долати труднощі, і не здаватися. Вірте в свої сили, майте оптимізм та користуйтеся послугами, які надає вам університет» — додав Олег Крикавський.

Олена Завадська, на власному прикладі, розповіла як створити бізнес без досвіду та на, що потрібно звертати увагу.

«У певний період свого життя я зрозуміла, що хочу змін і навчитися того, що можуть мені дати в Європі. Я отримала великий досвід в сфері готельного бізнесу. Цей досвід дав мені можливість змінити власне життя. Я хотіла себе реалізувати і відкрити свій потенціал — українки. Через 9 місяців я відкрила власний бізнес. На сьогоднішній день він існує вже 5 років, сьогодні це вже туристичний гостел. Мені це вдалося завдяки вірі у власні сили» — поділилася Олена Завадська.

Юлія Харчук зосередила увагу на соціально-економічному аспекті, фінансуванні закладів вищої освіти, видатках зведеного бюджету, глобальній тенденції розвитку сучасної вищої освіти, основних принципах, які застосовуються в НаУОА.

«Кожного року в нашому університеті ми ведемо статистику і здійснюємо моніторинг. Понад 90% наших студентів працюють виключно за спеціальністю, і не тільки на ринку України, але і в інших куточках світу. Це є однією з найважливіших переваг нашого університету на ринку праці. Тому, що ми не продукуємо безробітних. Ми продукуємо випускників, які успішно презентують себе на ринку праці, а також вміють вчитися і не здаватися» — додала Юлія Харчук.

«Дні кар’єри ЄС покликані сприяти якісному зростанню професійного потенціалу нашого студентства, саме тому ми сьогодні тут зібралися. Усі великі речі завжди починаються з малого. ЄС тут не є винятком, а навпаки, чудовим прикладом. 100 років назад все починалося з однієї мрії Жана Моне, який скоріше був ідеалістом, але він чітко бачив Європу об’єднаною. Згодом ця ідея переросла в діалог. Спочатку між двома країнами Францією та Німеччиною. Пізніше це коло розширилося до шести країн. І сьогодні ми бачимо успішний ЄС, який об’єднує 27 країн. Тому завжди вірте в себе і досягайте професійних цілей» — підсумувала Оксана Балашова.