Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

«Я завжди мріяла поїхати навчатися по обміну»

04.05.2020

Надія Симоненко, студентка третього курсу факультету міжнародних відносин Національного університету «Острозька академія», цьогоріч  поїхала навчатися за кордон. Упродовж п’ятьох місяців вона буде отримувати знання  в Клайпедському державному університеті прикладних наук (КДУПН) у Литві. Надія Симоненко розповіла про навчання за кордоном, та чим можна себе зайняти в період карантину. До слова, вона переможець Studway awards 2018 у номінації «молодіжна дипломатія» і посол європейської молоді в Україні (Young European Ambassadors in Ukraine) проєкту Програми Східного партнерства ЄС.

—  Як тобі вдалося потрапити на цю обмінну програму?
—  Я завжди мріяла поїхати навчатися за обмінною програмою. Тому моніторила для себе різні можливості, в тому числі і варіант Erasmus+. За правилами цієї програми, якщо ти студент бакалаврату, то можеш поїхати лише в ті університети з якими твій ЗВО встановив офіційне співробітництво, і тільки з допомогою відділу міжнародного співробітництва твого ЗВО. Моя однокурсниця і найкраща подруга їздили в Клайпеду в складі делегації від Острозької академії восени 2018 року на проєкт «Let’s make a bridge». А цього семестру мені пощастило поїхати на навчання в межах програми Erasmus +.

— Розкажи, де ти зараз навчаєшся?
— Зараз я навчаюся в КДУПН – це третій за величиною університет прикладних наук у Литві, має близько трьох тисяч студентів. Його співпраця з Острозькою академією почалася ще 2016 року. З тих пір реалізовано низку спільних проєктів та обмінів. 

—  Як Острозька академія допомогла тобі в цьому?
— Усе завдяки роботі відділу міжнародного співробітництва та адміністрації мого факультету, які вчасно повідомили мене про можливість взяти участь в програмі. Тому Острозька академія допомогла мені всім, а зараз дистанційно підтримує.

—  Що тобі найбільше подобається в навчальному процесі за кордоном?
— Подобається, що тут навчання здійснюється англійською, це чудовий спосіб удосконалити мову. Предмети я обрала цікаві, вивчаю те, про що завжди мріяла – менеджмент та маркетинг. Тут студенти дуже хороші, з ними цікаво спілкуватися, адже усі приїхали з різних куточків світу. Маю тепер друзів із Мексики, Туреччини та Австралії.

—  Як змінився процес навчання під час карантину?
—  Із початком карантину ми повністю перейшли на дистанційне навчання. Пари відбуваються онлайн, за допомогою відеозв’язку. Ми всі швидко пристосувалися, тому якість навчання не страждає. Мені такий формат подобається через те, що не витрачається час на збори та дорогу, більш раціонально планується день. Також, онлайн-заняття дозволяють мені одночасно перебувати в обох університетах.

—  Як ти проводиш своє дозвілля в період карантину?
— Більшість часу я разом з іншими студентами перебуваю в гуртожитку. Ми постійно намагаємося зайняти себе чимось цікавим та корисним. У нас є study-room із проєктором, вечорами ми збираємося там і дивимося фільми. Там також є фортепіано і гітара, іноді ми влаштовуємо собі міні-концерти. Окрім цього, нещодавно хтось приніс пазл на 4 тисячі деталей, який ми всі дружно складаємо. Кухні в гуртожитку спільні, тому приготування їжі − теж є одним із найулюбленіших видів дозвілля. Коли є час і настрій, ми влаштовуємо спільні вечері, де готуємо національні страви своїх країн. Я вже скуштувала страви португальської, турецької та азійської кухонь. А сама готувала борщ та деруни для своїх друзів.

— Порадь, чим студентам можна зайнятися під час карантину?
— Карантин − це можливість зайнятися тим, на що завжди не вистачало часу раніше. Можна перечитати бажані книжки, передивитися фільми чи серіали, пройти  цікаві онлайн-курси. Особисто мені подобається займатися на так званому «клавіатурному тренажері» − це додаток, що допомагає навчитися швидко набирати текст на комп’ютері. Головне не забувати про режим, лягати і вставати вчасно та правильно харчуватися.