Національний університет «Острозька академія» — наступник першого вищого навчального закладу східнослов’янських народів — Острозької слов’яно-греко-латинської академії. Сьогодні виш визнано одним із найпрестижніших вищих навчальних закладів України.

Університет
Вступ

Усю корисну інформацію про вступ до Національного університету «Острозька академія» абітурієнти можуть знайти у цьому розділі.

Національний університет «Острозька академія» має статус самоврядного (автономного) дослідницького національного вищого навчального закладу. В університеті функціонують наукові центри, лабораторії, спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій.

Наука
Освіта

Мета НаУОА – надання якісних освітніх послуг, які дозволяють студентам здобути знання та вміння, затребувані на сучасному ринку праці. Усю інформацію, яка стосується освітнього процесу в НаУОА, ви зможете знайти в цьому розділі.

Виставка текстилю від рівненських майстрів в Острозькій академії

06.03.2020

У Національному університеті «Острозька академія» 4 березня вперше відбулася виставка рівненського художнього текстилю «Текстильні діалоги».

Художній текстиль сьогодні — явище дуже багатогранне і включає в себе живопис, графіку, скульптурні об’єкти та популярну нині інсталяцію. Експозиція «Текстильні діалоги», яка репрезентує рівненський текстиль, виявляє сучасні тенденції розвитку мистецтва.
На виставці представлені роботи рівненських текстильників, членів Національної спілки художників України, які об’єдналися в мистецьку групу «КОЛОАРТ». Майстри представили свої доробки різної тематики, використовуючи різні технології, аби ангажувати глядача не до пасивного споглядання, а до співучасті у творенні діалогу.

«Ми представляємо виставку творів сучасного текстилю. Але найбільше хочеться показати глядачам шляхи, в яких текстиль розвивається в Україні та за кордоном. Декоративне мистецтво завжди було розкуте, йому властива свобода. І саме це дозволяє використовувати новітні технології та матеріали, які зовсім не належать текстилю. Завдяки цьому з’являється нове мислення, народжуються нові ідеї. У декоративно-прикладному мистецтві, як ні в якому іншому, є занурення в глибинну семантику народного мистецтва. Тому тут можна побачити багато символів, через які майстри намагаються донести до глядача свою внутрішню правду. Ці символи потрібно вміти побачити, прочитати, розкодувати та віднайти шлях, щоб вступити в діалог із творами мистецтва» — розповідає учасниця більше ніж 350 виставок: міжнародних, всеукраїнських, зональних, обласних Тетяна Лукашевич.

Громадська організація «КОЛОАРТ» створена в 2017 році з метою об’єднання художників в «мистецьке коло» та активізації спільних, творчих, мистецьких і культурних проєктів. Основною метою подальшої діяльності організації є сприяння розвитку якнайширшого кола всіх видів мистецтв в Україні, забезпечення зростанню культури населення України, підтримка та популяризація творчих людей.

«Передусім я постійна поціновувачка того, що роблять наші майстри. Тому щиро рада, що в нашій області є такий чудовий заклад вищої освіти. Тут неймовірна галерея і ми щасливі, що наші рівненські майстри представляють сучасну текстильну виставку» — ділиться враженнями заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська.

На виставці представлені роботи таких авторів: Павла Бенедюка, Оксани Галайчук, Алевтини Клаповської, Тетяни Лукашевич, Ольги Побережної, Іванни Токар.